Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відбулися антифашистські акції пам’яті вбитих неонацистами адвоката й журналістки


Анастасія Бабурова (л), Станіслав Маркелов (п), комбіноване фото
Анастасія Бабурова (л), Станіслав Маркелов (п), комбіноване фото

У столиці Росії Москві та другому найбільшому місті Санкт-Петербурзі відбулися антифашистські акції – в Москві дозволена владою, в Санкт-Петербурзі нелегальна. Вони були присвячені пам’ять адвоката Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, яких убили російські неонацисти сім років тому.

У Москві учасники акції – близько 400 осіб – пройшли центром міста й поклали квіти до місця вбивства.

У Санкт-Петербурзі близько ста учасників акції чекала поліція, але не стала втручатися, бо ті прийшли тільки з квітами, без символіки, прапорів чи гасел. Вони пройшли на площу Марсове поле й поклали квіти до Вічного вогню, присвятивши їх не тільки Маркелову й Бабуровій, а всім убитим російським антифашистам.

Адвокат Станіслав Маркелов вів справи, пов’язані з порушеннями прав людини працівниками силових структур у Чечні, а також захищав антифашистів. Журналістка Анастасія Бабурова досліджувала неформальні молодіжні рухи, серед того й неонацистські. В їхньому вбивстві суд визнав винними трьох російських радикальних націоналістів, членів неонацистського угруповання «Бойова організація російських націоналістів»; двох засудили до довічного ув’язнення, ще одну до 18 років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG