Доступність посилання

ТОП новини

Уряд затвердив перелік пунктів пропуску для здійснення транзиту російських товарів


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України затвердив перелік пунктів пропуску через державний кордон із Росією та Білоруссю для здійснення транзиту російських товарів, що потрапляють під дзеркальні санкції.

Як йдеться в урядовій постанові №20 від 20 січня 2016 року, на кордоні з Росією транзит здійснюється через пропускні пункти для автомобільного сполучення – Просяне, Танюшівка, Плетинівка, Гоптівка, Велика Писарівка, Юнаківка, Катеринівка, Бачівськ, Грем’яч, Сеньківка, а для залізничного сполучення – Лантратівка, Тополі, Козача Лопань, Зернове.

У постанові зазначається на кордоні з Білоруссю пропуск здійснюється на пунктах: Доманове, Сеньківка, Нові Яриловичі, Славутич, Виступовичі, Городище, Дольськ, Пулемець (для автомобільного сполучення) і Неданчичі, Щорс, Горностаївка, Удрицьк, Заболоття, Виступовичі – для залізничного.

Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Також із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена у відповідь на приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. Водночас російський президент Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

Від 1 січня Росія запровадила на термін до 1 липня особливі заходи для транзиту через свою територію вантажів із України, але встановила, що вони стосуються транзиту тільки до Казахстану. Ці заходи запроваджені у зв’язку з одностороннім припиненням Росією чинності режиму вільної торгівлі в межах СНД щодо України. Заходи передбачають, що такий транзит може здійснюватися тільки через територію Білорусі, через єдиний автомобільний контрольний пункт на білорусько-російському кордоні й через єдиний залізничний, а потім через два автомобільні й один залізничний контрольні пункти на російсько-казахстанському кордоні, причому вантажі мають бути запломбовані і перебувати під контролем російської системи супутникової навігації «Ґлонасс».

Із 10 січня 2016 року Україна заборонила ввезення на свою територію товарів, що походять з Російської Федерації. Сьогодні Кабінет міністрів України розширив перелік російських товарів, які потрапляють під дзеркальні санкції.

Як сьогодні заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська, Україна не заборонятиме російський транзит через свою територію, оскільки це суперечить принципам міжнародного торговельного законодавства.

XS
SM
MD
LG