Доступність посилання

ТОП новини

Росія: з Чечні повідомили про примусове скликання людей на заходи за Кадирова


Із республіки Чечні в Росії надходять повідомлення про те, що державних службовців, учителів та учнів із усієї республіки примусово скликають на заходи на підтримку голови Чечні Рамзана Кадирова.

Зокрема, російське інтернет-видання «Знак» наводить дані, що серед працівників Міністерства національної політики, зовнішніх зв’язків, преси та інформації Чечні й підпорядкованих йому структур поширена рознарядка з вимогою забезпечити явку на флешмоб у четвер, 21 січня і мітинг у п’ятницю, 22 січня у столиці Чечні Грозному.

За цими даними, на мітинг явка обов’язкова для всіх керівників і працівників структур міністерства, а на флешмоб кожен працівник також мусить привести з собою ще одну людину. В листі за підписом міністра Джамбулата Умарова, який публікує видання, також вказано, що кожен другий працівник повинен мати написане гасло (перелік близько 60 таких гасел додається), а кожен третій зобов’язаний мати фото Рамзана Кадирова й його небіжчика-батька Ахмата Кадирова.

Російський правозахисник Ігор Каляпін, керівник громадської організації «Комітет для запобігання тортурам» і член Ради з прав людини при президентові Росії, теж повідомив у фейсбуці, що на мітинг у Грозному у п’ятницю зобов’язують з’явитися також усіх без винятку вчителів і учнів-старшокласників 10-х і 11-х класів, і не тільки зі столиці, для чого їм цього дня оголошують вихідний день. Якщо ж працівник освіти не може з’явитися сам, він мусить направити замість себе члена родини, мовиться в повідомленні.

Раніше в середу, 20 січня, речник президента Росії Дмитро Пєсков закликав «не нагнітати» ситуацію у зв’язку з заявою голови Чечні Рамзана Кадирова про те, що представники російської опозиції є «зрадниками» і «ворогами народу», яких «треба судити». За словами Пєскова, чеченський лідер сказав тільки про тих, хто «перебуває поза легітимним політичним полем країни». Речник Володимира Путіна наголосив, що такі опозиціонери «не сприяють стабільності і процвітанню держави».

Це була перша офіційна реакція Кремля на заяву Кадирова про опозицію. При цьому Пєсков відмовився коментувати погрози керівництва Чечні на адресу декількох російських ЗМІ, зокрема, радіо «Ехо Москви», телеканалу «Дождь» і агентства «РБК», заявивши, що він не готовий про це говорити.

Рамзан Кадиров 12 січня, виступаючи перед журналістами, назвав російських опозиціонерів «ворогами народу» і закликав судити їх «як зрадників». Після цього російські правозахисники і громадські діячі почали виступати з вимогами відставки Кадирова через численні випадки нехтування ним законами Росії. У соцмережах запустили акцію «Кадиров – ганьба Росії». У Чечні, якою Кадиров керує беззаперечно, у відповідь стали виступати на його захист і стверджувати, що «Кадиров – гордість Росії».

XS
SM
MD
LG