Доступність посилання

ТОП новини

У Росії Савченко поставили крапельницю – адвокат


Надія Савченко на суді, 20 січня 2016 року
Надія Савченко на суді, 20 січня 2016 року

У Росії Надії Савченко, яку там судять і яка через це тримає голодування протесту, почали ставити крапельниці, щоб вона могла відвідувати судові засідання, повідомив один із її адвокатів Ілля Новиков.

Як сказав він російському агентству «ТАСС», Савченко «дійшла до того моменту, коли лікарі готові заборонити їй відвідувати процес», бо в неї зріс рівень ацетону у крові, тому вона «пішла на компроміс: їй поставили крапельницю, і вона бере якусь мікстуру».

Крім того, додав Новиков, Савченко почне сухе голодування не відразу після винесення вироку, а після того, як він набере чинності.

Раніше в середу, 20 січня, інший адвокат Надії Савченко Марк Фейгін заявив, що вирок у справі можуть винести вже наступного місяця, в лютому.

Як сказав він російському агентству «Інтерфакс-Південь», захист планує наступного тижня завершити оголошувати свої докази, після чого на початку лютого можуть відбутися дебати сторін.

Фейгін додав, що Савченко дуже втратила на вазі і не слухає адвокатів, які відраджують її від голодування. «Після ін’єкцій глюкози вона почала почуватися краще, але це тимчасово», – додав він.

Савченко оголосила голодування протесту проти перебігу суду над нею в місті Донецьку Ростовської області Росії з 18 грудня, нині воно триває вже другий місяць. Українка має намір тримати голодування до завершення процесу, а після вироку перейти на сухе голодування.

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко, на той час військовослужбовець Збройних сил України (штурман бойового вертольота, яку нерідко помилково називають «льотчицею»), яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець-піхотинець, вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама пішла в Росію.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

У грудні 2015 року суд продовжив арешт Надії Савченко до 16 квітня 2016 року.

Росія також відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG