Доступність посилання

ТОП новини

Керрі й Лавров висловили сподівання на переговори щодо Сирії вже цього місяця


Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п) на переговорах у Цюріху, 20 січня 2016 року
Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п) на переговорах у Цюріху, 20 січня 2016 року

Голови дипломатії США і Росії заявили в середу, що переговори між владою і опозицією Сирії за міжнародного посередництва мали б початися вже цього місяця, в січні. Але між ними немає згоди, хто має представляти опозицію.

Наразі початок переговорів Рада безпеки ООН запланувала на 25 січня у швейцарській Женеві. «Ми не маємо намірів відкладати переговори з січня на лютий», – заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, із яким зустрівся державний секретар США Джон Керрі.

Але, сказав Лавров, остаточне рішення щодо дати початку переговорів має ухвалити генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун на підставі рекомендації, яку має дати його спеціальний представник у справах Сирії Стаффан Де Містура.

Тим часом сам спецпредставник у телевізійному інтерв’ю не виключив у середу, що початок переговорів іще може бути відкладений.

Речник Державного департаменту США Марк Тонер заявив, що в разі, якщо початок переговорів відкладеться на кілька днів, це не стане «кінцем світу».

В ООН раніше заявляли, що не будуть направляти запрошення до участі в переговори доти, доки головні сили, що підтримують ці переговори, серед них і США й Росія, не узгодять, які з опозиційних угруповань мають брати в них участь. Між США й Росією існують розбіжності з цього приводу. Зокрема, в Москві називають «терористичними» деякі з опозиційних угруповань, які Вашингтон вважає легітимними опонентами режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

Росія і США також мають протилежні погляди на майбутню роль Асада в сирійському врегулюванні. У Вашингтоні, як і в багатьох західних і арабських країнах, вважають, що президент Сирії, почавши війну проти власного народу, втратив легітимність, і називають найбільше опозиційне об’єднання єдиним легітимним представником інтересів сирійського народу. В Москві твердять, що Асад далі є легітимним президентом, який у підконтрольній йому частині Сирії має по суті диктаторську владу, і має залишатися на цій посаді й навіть брати участь у майбутніх виборах.

XS
SM
MD
LG