Доступність посилання

ТОП новини

Посла Росії у Британії викликали для скарги про брак співпраці у справі Литвиненка


Олександр Яковенко, архівне фото
Олександр Яковенко, архівне фото

Уряд Великої Британії викликав посла Росії в Лондоні, щоб висловити йому скаргу на відсутність співпраці Москви в розслідуванні справи про вбивство колишнього працівника спецслужб Росії Олександра Литвиненка.

Посол Олександр Яковенко, зі свого боку, оприлюднив заяву, в якій назвав «цілковито неприйнятним» те, що оголошені результати британського розслідування свідчать про можливу причетність до вбивства влади Росії.

«Ця груба провокація британських правоохоронців не може не зашкодити нашим двостороннім відносинам», – заявив посол.

Раніше в четвер, 21 січня, британські слідчі органи заявили, що російська влада, ймовірно, стоїть за вбивством у 2006 році колишнього співробітника Федеральної служби безпеки Росії Олександра Литвиненка, який помер у Лондоні через отруєння радіоактивним полонієм. Слідчі, які оприлюднили остаточну версію звіту про розслідування смерті Литвиненка, заявляють, що президент Росії Володимир Путін, «імовірно, схвалив» це вбивство. Згідно з висновками британського судді Роберта Оуена, він упевнений, що Литвиненко був убитий російськими громадянами Дмитром Ковтуном і Андрієм Луговим, і існує «велика ймовірність» того, що вони діяли за наказом із ФСБ Росії.

Уже через кілька хвилин після заяв Оуена російське агентство «Інтерфакс» процитувало Лугового, який назвав звинувачення на свою адресу «абсурдними». Дещо пізніше російське агентство «ТАСС» процитувало і Ковтуна, який відкинув свою причетність до вбивства й заявив, що чекає на висновки російського слідства у справі про вбивство Литвиненка, яке, за його словами, «здається, знає більше, ніж британське».

Російська влада заявила, що не планує екстрадувати чи судити Лугового чи Ковтуна. Міністерство закордонних справ Росії назвало доповідь «непрозорою і політично мотивованою».

Вдова Литвиненка Марина натомість привітала результати доповіді й заявила, що розслідування демонструє необхідність запровадити нові санкції проти Росії. Також, за її словами, санкції треба запровадити проти Путіна.

Литвиненко, останніми роками життя непримиренний критик Путіна і його влади, був отруєний 2006 року в Лондоні полонієм і перед смертю звинуватив у цьому російські спецслужби і особисто президента Росії. Кремль усі звинувачення відкидає. Так само не визнають провини і двоє колишніх працівників російських спецслужб Дмитро Ковтун і Андрій Луговий, які, за даними британського розслідування, і здійснили отруєння.

XS
SM
MD
LG