Доступність посилання

ТОП новини

В ООН припустили можливість відкласти початок мирних переговорів щодо Сирії


В ООН заявили в четвер, що початок вирішально важливих переговорів про припинення громадянської війни в Сирії можуть відкласти на кілька днів.

Як заявила речниця спеціального представника генерального секретаря ООН у справах Сирії Стаффана де Містури, який організовує ці переговори, визначений раніше в ООН термін їхнього початку у швейцарській Женеві – 25 січня – буде, ймовірно, пропущений на кілька днів «із практичних міркувань».

Причиною є досі не владнані суперечки між світовими державами щодо того, які з опозиційних груп будуть допущені до переговорів, і ці суперечки загострюються.

Західні й арабські країни вважають, що в переговорах має взяти участь якомога ширше коло супротивників режиму нинішнього президента Сирії Башара аль-Асада, за винятком екстремістів, зокрема, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда». Росія, що є союзником режиму Асада, намагається всіляко обмежити коло опозиційних учасників, називаючи значну частину їх «терористами», що не мають права брати участі в переговорах.

Попередня спроба скликати такі переговори 2014 року зазнала невдачі, і війна триває далі. За час її тривання, а це вже майже п’ять років, у Сирії загинули, за оцінками, понад 250 тисяч людей, мільйони стали внутрішніми вимушеними переселенцями чи біженцями за кордон.

XS
SM
MD
LG