Доступність посилання

ТОП новини

КСУ позитивно оцінив проект змін до Конституції в частині правосуддя


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний суд України визнав, що зміни до Конституції України щодо правосуддя відповідають вимогам статей 157 і 158 Основного Закону. Про це йдеться в оприлюдненому у п’ятницю, 22 січня, висновку КСУ.

У ньому зазначено, що, відповідно до зазначених статей, Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Конституція України не може також бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Конституційний суд України також зауважує, що законопроект про внесення змін до Основного закону, який розглядався Верховною Радою, може бути поданий до парламенту не раніше ніж через рік із дня ухвалення рішення щодо цього законопроекту, а Верховна Рада протягом терміну своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті ж положення Конституції.

У жовтні минулого року Венеціанська комісія на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя. 23 грудня минулого року до Конституційного суду України надійшло звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності Конституції президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

Перша із фундаментальних змін, закладених у положеннях проекту, – те, що розвиток кар’єри суддів та питання звільнення суддів більше не залежатимуть від Верховної Ради і президента. Ці повноваження покладаються на Вищу раду правосуддя – реформовану Вищу раду юстиції, а президент лише затверджуватиме ці призначення своїм указом.

Також передбачається перехід від 4-рівневої до 3-рівневої судової системи. Реформа судової системи передбачає також зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менше ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, відтепер перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

XS
SM
MD
LG