Доступність посилання

ТОП новини

Іран і Китай домовилися за 10 років довести двосторонню торгівлю до 600 мільярдів доларів


Переговори президента Ірану Хасана Роугані (праворуч) та голови КНР Сі Цзіньпіна
Переговори президента Ірану Хасана Роугані (праворуч) та голови КНР Сі Цзіньпіна

Іран та Китай домовилися про розширення двосторонніх відносин, у тому числі торговельних, – з метою досягти впродовж 10 років обсягу торгівлі 600 мільярдів доларів. Про це президент Ірану Хасан Роугані заявив 23 січня після переговорів у Тегерані з головою КНР Сі Цзіньпіном.

На спільній із Сі Цзіньпіном прес-конференції Роугані додав, що дві країни «погодили формування стратегічних відносин, закріплених у всеосяжному документі терміном дії 25 років».

Іран і Китай також підписали 17 угод, зокрема, про співпрацю в ядерній галузі і про відродження давнього торговельного Шовкового шляху.

Китай є головним покупцем іранської нафти. Обсяг торгівля між країнами в 2014 році становила 52 мільярди доларів, але дещо впав торік через зниження світових цін на енергоносії.

Сі Цзіньпін став першим визначним світовим лідером, який відвідав Ісламську республіку після скасування 16 січня міжнародних санкцій, запроваджених свого часу через іранську ядерну програму. Чинний голова КНР також став першим китайським лідером, який відвідав Іран за 14 років. Перед прибуттям до Тегерана Сі Цзіньпін відвідав також Саудівську Аравію та Єгипет.

XS
SM
MD
LG