Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: відповідальною за життя і здоров’я Надії Савченко є влада Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство закордонних справ України заявляє, що відповідальною за здоров’я і життя народного депутата України Надії Савченко є влада Росії.

«Росія продовжує ігнорувати імунітет Надії Савченко як делегата Парламентської асамблеї Ради Європи і таким чином відверто порушує взяті на себе зобов’язання, підтверджуючи політичний, а не правовий характер справи проти народного депутата України Надії Савченко. Окрему тривогу викликає суттєве погіршення стану здоров’я Надії Савченко, зумовлене її вимушеним голодуванням у знак протесту проти свавілля так званого російського правосуддя, а також відсутністю кваліфікованої медичної допомоги та незадовільними умовами її утримання», – мовиться в заяві МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві закликали Росію «припинити знущання над Надією Савченко й іншими незаконно утримуваними громадянами України – політичними в’язнями Росії, негайно звільнити їх та забезпечити повернення в Україну».

У середині грудня суд продовжив арешт Надії Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє від моменту її арешту влітку 2014 року. Наразі воно триває вже понад 40 днів.

Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG