Доступність посилання

ТОП новини

Карантин в освітніх закладах розірвав ланцюжок передачі вірусу – інфекціоніст


@Shutterstock
@Shutterstock

Якщо симптоми захворювання з’явилися, то найкраще – залишитися вдома і викликати лікаря, який зробить огляд, оцінить стан і дасть всі необхідні рекомендації

Через оголошену МОЗ епідемію грипу в Україні медики радять тим, кого недуга ще не зачепила подбати про профілактику і бути пильними до перших проявів можливого грипу. Втім, якщо ви відчуваєте перші ознаки хвороби, то це ще не означає, що це грип, говорить головний інфекціоніст департаменту охорони здоров’я міста Києва Тетяна Єгорова. Однак звернення до лікаря – обов’язкове у будь-якому випадку, наголошує вона і додає, що за останню добу кількість хворих у Києві зросла. З чого починається грип, як не допустити ускладнень, чи ефективні медичні маски та запроваджений карантин експерт розповіла в ефірі Радіо Свобода.

– Пані Тетяно, почнемо з елементарних речей: з чого починається грип, як розпізнати чи це звичайна застуда, а чи початок більш серйозних ускладнень?

– По-перше, варто зауважити, що грип – це гостре інфекційне захворювання, яке входить до великого переліку інфекційних захворювань, таких як респіраторні вірусні інфекції. Грип розпочинається раптово: у людини підвищується температура, яка може сягати 39 і вище, вона супроводжується дуже великою слабкістю – такі симптоми інтоксикації. Також може бути ломота в тілі, м’язах, суглобах. З часом, протягом кількох годин або й доби, з’являються першіння в горлі, кашель, може бути нежить, головна біль. До речі, головне, що відрізняє грип від інших гострих вірусних інфекцій – головна біль і виражена інтоксикація.

– Поширені думки, що епідемії можна було б уникнути, якби була соціальна культура убезпечення, зокрема використання противірусних препаратів. Однак є й протилежна думка, що це своєрідне фармакологічне зловживання, коли людей стимулюють вживати противірусні препарати, які не є настільки ефективними. Як Ви ставитеся до такої думки?

– Це питання профілактики, якщо ми говоримо конкретно про грип, то існує специфічна профілактика, яка називається вакцинація. І всі вакцини, які рекомендують перед сезоном сплеску захворюваності, вони всі адаптовані. Сьогодні циркулює три віруси і вакцина на грип готується на рік, тобто цьогорічну вакцину не можна призначати на наступний сезон. Тому що вона чітко адаптована до тих вірусів, які будуть поширеними. Тому це є основою профілактики для того, щоб не захворіти саме на грип.

Все інше можна віднести до такого поняття як неспецифічна профілактика, яка передбачає в першу чергу здоровий спосіб життя, підвищення імунітету, збалансоване повноцінне харчування, відпочинок та інші види. Якщо людина перебувала в скупченні людей, то коли приходите додому обов’язково треба помити руки, промити солоним розчином носові ходи. Важливо також робити вдома вологе прибирання та провітрювання – це, що нас захищає.

Як тільки з’являються якісь симптоми, ще раз наголошую, ще означає, що це саме грип. Це може бути гостра респіраторна вірусна інфекція, яку людина може перенести як у важкому стан, так може бути й легкий її перебіг. Але головне, що потрібно знати пацієнтам – якщо симптоми захворювання з’явилися, то найкраще – залишитися вдома і викликати лікаря, який зробить огляд, оцінить стан і дасть всі необхідні рекомендації.

– В контексті убезпечення від грипу, чи є ефективними маски, які ми бачимо зараз на людях у транспорті?

– Маска захистить людину, якщо вона дійсно контактує із хворим пацієнтом, Але треба розуміти, що її можна використовувати не більше 4 годин, якщо її носити з ранку до вечора, то її ефективність знижується. А тим паче використовувати її кілька днів категорично не можна.

– Зараз широко поширена практика запровадження карантину, наскільки вона ефективна?

– За даними Санепідемслужби, щодо дітей – так, бо кількість хворих дітей зменшилася. Тому це було дуже правильне рішення, яка розірвала ланцюжок передачі вірусу. А от чи буде він продовжуватися, це рішення буде приймуть, коли буде статистика захворілих. Моніторинг проводиться щодня.

– Зараз у Києві сплеск чи спад захворюваності, як би Ви охарактеризували ці показники?

– Вчора, за даними Санепідемслужби, кількість тих, хто захворів – і дітей, і дорослих підвищилася, але епідпоріг у місті Києві ще поки не перевищений.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG