Доступність посилання

ТОП новини

В Україні епідемія грипу: щеплені 0,3 відсотка населення


©Shutterstock
©Shutterstock

Тільки в Києві за останній тиждень від хвороби померли 11 людей

В Україні епідемія грипу. Таку заяву зробив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. З жовтня до січня від хвороби померли вже 83 людини. Тим часом вірус продовжує поширюватись. Лише за останній тиждень кількість хворих українців збільшилась одразу на 70 відсотків. Схожу ситуацію медики прогнозують щонайменше впродовж наступних семи днів. Серед головних причин смертей називають запізніле звернення до лікарів. Також експерти вказують на незначну частку щеплених українців. Від загального числа українців – це не більше третини відсотка.

Епідемічний поріг перевищений у 18 українських областях. В 11 з них – на понад 50 відсотків. Найбільшу кількість хворих наразі фіксують в Рівненській області, найбільш здоровою поки що залишається Харківська. Водночас, медики констатують, що епідеміологічна ситуація в країні ускладнюється. Так, тільки за останній тиждень, в Україні захворіли понад 360 тисяч людей, половина з них – діти віком до 17 років. Схожа тенденція може зберігатись до кінця січня. Далі очікують спад.

Наразі ж лише в Києві за тиждень від грипу померли 11 людей. Любов Некрасова, керівник «Українського центру з контролю і моніторингу захворювань МОЗ» повідомила, що практично всі летальні випадки стосуються людей з так званих груп ризику. Їх медики розділяють на дві основних частини: медичного та професійного ризику.

«Це діти від нуля до п’яти років. Це всі вагітні. Люди хворі на ендокринні захворювання, на діабет, серцево-судинні захворювання, на бронхіальну астму та групу інших респіраторних хвороб. Також люди віком більше за 65 років. Групи професійного ризику – це в першу чергу медичні працівники, працівники транспорту, надзвичайники, представники торгівлі, сфери обслуговування. Тобто, всі ті групи, які надають нам можливість спокійно існувати», – розповіла Некрасова.

У 84 відсотках випадків люди гинуть від «свинячого грипу»

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі запевняє, що в Україні є необхідні запаси препаратів для лікування грипу. Також розповідає, в країну вже прибув гуманітарний вантаж з Литви, а це ще 2400 доз «Таміфлю» та понад 27 тисяч доз «Реленца». Ці препарати, відзначає Квіташвілі, найбільш дієві у перші дні захворювання. Водночас, вже на 5-6 добу їхня ефективність практично нівелюється. Застерігає міністр і від вживання таких медикаментів в якості профілактики.

В Україні фіксують одночасно три штами вірусу – А(H1N1), А(H3N2) та грип типу B. За даними Міністерства охорони здоров’я, понад 84 відсотки від усіх смертей були викликані саме грипом типу А(H1N1) або так званим «свинячим грипом». Також у певній частці випадків, медикам поки що не вдалось з’ясувати штам вірусу, яким були заражені хворі. Відтак, відібрані зразки вже надіслали на експертизу до Лондона.

Головною причиною смертей Квіташвілі називає запізніле звернення до лікарів. Тому закликав не зволікати в разі виявлення симптомів. Якщо хворий потрапить до медзакладу в перші 48 годин, то життя буде збережене, – запевняє міністр.

«Летальні випадки – це наслідки пізніх звернень. Це стосується як груп ризику, так і всіх інших. Треба вчасно йти в лікарню. Коли ми говоримо про життя людей, тут статистика абсолютно недоречна, але щоб ви розуміли масштаб летальних випадків, треба знати, що загалом в країні грипом хворіють чи хворіли 2,6 мільйони наших співвітчизників. І з цієї цифри 83 – це підтверджені смерті. Тобто, у відсотковому співвідношенні – це десятитисячна частка одного відсотка» – повідомив міністр.

В Україні щеплені тільки 123 тисячі людей

У санітарно-епідеміологічній службі розповіли, що дієвим засобом стримування грипу є карантин, оскільки освітні заклади – найбільш сприятливе середовище для поширення вірусу. В Україні вже перервали роботу понад 9,5 тисяч шкіл та дитячих садків. Медичний експерт міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ Катерина Булавінова у коментарі Радіо Свобода зазначає, що аби вберегтись від захворювання найкраще пройти вакцинацію. Щоправда, додає, в Україні щеплення – рідкість. Ситуацію частково могла б вирішити спеціальна державна програма. Наразі ж від грипу щепились тільки 123 500 осіб.

«В багатьох країнах вакцини від грипу для груп ризику і деяких груп професійного ризику закуповуються за рахунок держави. В Україні подібна практика відсутня. Тобто, вакцину купують за власні кошти. Нині, в суспільстві, панує багато міфів: «вакцина не допомагає», «не ті штами». Через непопулярність вакцинування в Україну завозять мало вакцин. Також, станом на сьогоднішній день, дуже багато людей дезінформовані і вважають, що щеплюватись вже пізно. Хоча, за усіма міжнародними рекомендаціями, вакцинуватись можна впродовж усього сезону», – розповіла експерт.

Поки що в Україні залишається 6 областей, де епідемічний поріг досі не перевищено – це Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Миколаївська, Харківська та Закарпатська області.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG