Доступність посилання

ТОП новини

Київ знову закликав Москву негайно звільнити Савченко й інших утримуваних


Надія Савченко на суді в Донецьку Ростовської області Росії, 27 січня 2016 року
Надія Савченко на суді в Донецьку Ростовської області Росії, 27 січня 2016 року

Міністерство закордонних справ України вручило консулові посольства Росії ноту протесту проти безперервного свавілля «так званого російського правосуддя» проти Надії Савченко.

Як мовиться в повідомленні міністерства, «російській стороні було висунуто вимогу припинити знущання над Надією Савченко та іншими незаконно утримуваними громадянами України – політичними в’язнями Росії, негайно звільнити їх та забезпечити повернення в Україну».

В МЗС звернули увагу на «системне порушення судовими органами Росії законного права Надії Савченко на належний захист», а також заявили вимогу вжити заходів щодо забезпечення Савченко належною і кваліфікованою медичною допомогою у зв’язку з погіршенням її здоров’я, зумовленим голодуванням у знак протесту проти незаконного утримування в Росії.

Крім того, мовиться в повідомленні, увагу представника посольства Росії було привернуто до «неприпустимості грубого порушення судовими органами Росії законного права захисту Надії Савченко представляти в суді матеріали беззаперечних доказів її невинуватості, у тому числі – наданих українськими компетентними органами».

На процесі в Росії над громадянкою України, народним депутатом Надією Савченко суд останніми днями відхиляє практично всі експертні матеріали сторони захисту, які доводять її невинуватість, на тій підставі, що вони походять із території України – де в Луганській області й сталися події, які їй інкримінують.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Надія Савченко на знак протесту проти її утримання під арештом оголосила голодування – третє від моменту її затримання влітку 2014 року. Наразі воно триває вже понад 40 днів.

Росія також відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG