Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд повідомив, що подання про «наступну чергову сесію» почне розглядати у п’ятницю


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний суд України повідомив у середу, що конституційне подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення поняття «на наступній черговій сесії Верховної Ради» почне розглядати у п’ятницю, 29 січня.

Розгляд почнеться у вигляді письмового слухання, повідомила прес-служба суду.

Коли може бути винесений висновок, не повідомлено.

Це звернення надійшло до Конституційного суду в понеділок, 19 січня. Депутати просили розглянути їхнє подання як невідкладне.

За статтею 155 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції вважається ухваленим, якщо його спершу попередньо схвалює більшість від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 226 депутатів), а «на наступній черговій сесії Верховної Ради України» за нього проголосує не менш як дві третини від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 300 депутатів). Автори звернення хочуть знати, чи означає це тільки безпосередньо наступну за номером сесію Верховної Ради після тієї сесії, на якій попередньо схвалювався законопроект про внесення змін до Конституції, чи також і будь-яку іншу подальшу наступну сесію.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації, який згадує також визначені в мінських домовленостях особливості місцевого самоврядування в нині окупованих частинах Донбасу. Робота тієї, другої, сесії Верховної Ради завершилася 1 вересня 2015 року. Наступна, третя сесія Верховної Ради, яка триває нині, мала завершитися в січні, але була продовжена до 2 лютого саме для того, щоб у разі потреби розглянути ці зміни.

Із критикою децентралізації в тому вигляді, як її пропонує президент, виступають фракції Радикальної партії та «Самопомочі», а також деякі інші депутати. Існують прогнози, що за ухвалення законопроекту про це нині не набереться необхідних принаймні 300 голосів саме через «донбаське питання».

Президент України Петро Порошенко раніше неодноразово наголошував, що ніякого «особливого статусу» для Донбасу проект змін до Конституції не передбачає.

XS
SM
MD
LG