Доступність посилання

ТОП новини

Депутати змінили регламент, щоб змінювати Конституцію пізніше


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України змінила статтю закону про регламент, яка б дозволила парламентові внести зміни до Конституції в частині децентралізації на наступній сесії парламенту. За таке рішення проголосували 229 депутатів. Не голосували фракції «Самопоміч» та «Радикальна партія».

«Нічого, крім позитивного, не відбудеться після ухвалення закону. Я за це відповідаю», – запевняв депутатів фракцій, що не голосували, спікер Володимир Гройсман.

Раніше Конституційний суд України повідомив, що конституційне подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення поняття «на наступній черговій сесії Верховної Ради» почне розглядати у п’ятницю, 29 січня. Коли може бути винесений висновок, не повідомлено.

За статтею 155 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції вважається ухваленим, якщо його спершу попередньо схвалює більшість від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 226 депутатів), а «на наступній черговій сесії Верховної Ради України» за нього проголосує не менш як дві третини від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 300 депутатів). Автори звернення хочуть знати, чи означає це тільки безпосередньо наступну за номером чергову сесію, чи й будь-яку подальшу наступну чергову сесію.

XS
SM
MD
LG