Доступність посилання

ТОП новини

У Криму населеним пунктам повертатимуть кримськотатарські назви – Інститут національної пам’яті


Одним з ключових підходів щодо перейменування населених пунктів у Криму буде повернення їм історичних кримськотатарських назв. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив голова українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. За його словами, в цьому питанні інститут активно контактує з Меджлісом кримськотатарського народу.

«Згідно із законом про «декомунізацію», законом не передбачені якісь винятки щодо тих територій, які зараз анексовані Росією чи контролюються терористичними угрупуваннями в Донецькій і в Луганській областях. Тобто, незважаючи на те, що там немає можливості в силу об’єктивних причин провести громадські слухання, населені пункти там будуть перейменовані», – заявив Володимир В’ятрович.

На уточнення журналіста, що це за умов нинішньої окупації Росією Криму можливо лише на географічних картах України і світу, В’ятрович сказав: «Поки Україна не поверне собі Крим».

За даними голови українського Інституту національної пам’яті, загалом в Україні перейменуванню підлягають понад 900 населених пунктів.

Процес декомунізації відбувається згідно із Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

XS
SM
MD
LG