Доступність посилання

ТОП новини

Сирійська опозиція вирішила прибути на переговори в Женеві, та не брати участі


Найбільша коаліція сирійських опозиційних груп заявила, що її делегація прибуде на мирні переговори у швейцарській Женеві, але участі в них не візьме.

Як заявила коаліція опозиційних груп різного спрямування, створена для цих переговорів за підтримки Саудівської Аравії, Вищий переговірний комітет, її делегати тільки будуть брати участь у консультаціях із представниками ООН, але не в самих переговорах.

Це об’єднання раніше вже заявляло, що не піде на переговори, доки влада президента Сирії Башара аль-Асада не піде на певні поступки, зокрема, не погодиться на домовленість про пропуск гуманітарної допомоги містам і територіям, що контролюються повстанцями й перебувають в облозі урядових сил чи їхніх союзників.

Також на переговори не прибули представники сирійських курдів, що контролюють значну частину півночі Сирії. За повідомленнями з Женеви, присутність їхніх представників теж нині обговорюється.

Раніше у п’ятницю, 29 січня, спеціальний представник генерального секретаря ООН у справах Сирії Стаффан де Містура почав у Женеві переговори про мирне врегулювання в Сирії, наразі без участі опозиції, лише з делегацією офіційного Дамаска на чолі з послом Сирії в ООН Башаром Джаафарі.

Бойкот із боку сирійської опозиції став невдачею в першій за останні два роки спробі ООН зібрати за столом переговорів представників головних сил опозиції і влади Асада в намаганні домовитися про припинення громадянської війни в Сирії.

Попередня спроба скликати такі мирні переговори щодо Сирії 2014 року зазнала провалу, і громадянська війна в цій країні триває далі. За час її тривання, а це вже майже п’ять років, у Сирії загинули, за оцінками, понад 250 тисяч людей, мільйони стали внутрішніми вимушеними переселенцями чи біженцями за кордон.

XS
SM
MD
LG