Доступність посилання

ТОП новини

Авіакомпанії у США запропонували вагітним членам екіпажу уникати польотів до Латинської Америки через вірус зіка


Авіакомпанії США «Американські авіалінії» та «Дельта ейрлайнс» запропонували вагітним членам екіпажу уникати польотів до постраждалих через вірус зіка районів Латинської Америки, передає Reuters.

Вірус, що призвів до народження тисяч дітей із вродженими вадами у Бразилії, як заявляють в компаніях, є загрозою не лише для авіапасажирів, а й для льотних екіпажів. Відтак стюардесам та пілотам, що планують вагітність, а також вагітним членам екіпажу запропонували перейти на інші маршрути, щоб уникнути постраждалих від вірусу зіка регіонів.

Водночас повідомляється, що у «Дельта ейрлайнс» на пропозицію з 17 січня поміняти рейси зголосилося небагато членів екіпажу.

Попередження майбутнім батькам про можливість скасувати поїздку чи змінити маршрути оголосили і турагенції.

Авіакомпанії та готельні мережі заявили, що поки надто рано говорити про вплив вірусу зіка на замовлення клієнтів.

Органи охорони здоров'я у США закликають вагітних жінок уникати поїздок до вражених вірусом зіка регіонів, для якого нема лікування чи вакцини.

Вірус зіка переносять комарі. Вперше вірус був виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.

Лихоманка зіка, спричинена цим вірусом, сама по собі не становить значної небезпеки і викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить за кілька днів чи за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка. Припускають і її можливий зразок із іншими неврологічними ускладненнями.

XS
SM
MD
LG