Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники вимагають передати Україні засудженого в Росії сина Джемілєва


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Правозахисний центр «Меморіал» вимагає негайно передати Україні у’вязненого в Росії Хайсера Джемілєва, сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва. Про це з посиланням на заяву правозахисної організації повідомляє «Крим.Реалії».

«Навіть на тлі масштабних порушень міжнародного права, пов'язаних з анексією Криму, утримання Росією Джемілєва безпрецедентне. Ми вважаємо, що немає ані найменшого приводу, який давав би російській владі підстави втручатися в цю кримінальну справу», – йдеться в заяві правозахисників.

У центрі заявляють про наявність легітимного вироку українського суду у справі Хайсера Джемілєва від 7 квітня 2015 року.

«Джемілєв повністю визнав свою провину і не оскаржував покарання по суті. Таким чином, російський вирок дублює український. На нашу думку, другий вирок знадобився лише для того, щоб створити видимість законності утримання Джемілєва на території Російської Федерації », – йдеться у заяві.

В діях російської влади щодо Хайсера Джемілєва правозахисники також вбачають тиск на його батька, якому раніше заборонили в'їзд в Росію, а тепер заочно заарештували.

«Правозахисний центр «Меморіал» заявляє, що дії російської влади щодо Хайсера Джемілєва перетворюють його, по суті, в заручника в зв'язку з політичною діяльністю його батька Мустафи Джемілєва. Ми вимагаємо негайної передачі Хайсера Джемілєва владі України», – наголосили правозахисники.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що у травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім'ї Февзі едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили поновити розслідування його справи. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край Росії.

10 липня минулого року Європейський суд з прав людини постановив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО, однак Росія не відреагувала на це рішення. Зараз Хайсер перебуває в Астраханській колонії №10.

XS
SM
MD
LG