Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вирішують долю поваленого пам’ятника Петровському


Знесений пам’ятник Григорію Петровському у Дніпропетровську, 30 січня 2016 року
Знесений пам’ятник Григорію Петровському у Дніпропетровську, 30 січня 2016 року

Пам’ятник Григорієві Петровському, повалений активістами в Дніпропетровську, перебуває під охороною на території одного з комунальних підприємств – до створення «парку тоталітарного режиму». Про це 4 лютого повідомив виконувач обов’язків заступника міського голови Дніпропетровська Михайло Лисенко.

«Повалений пам’ятник перебуває на території одного з комунальних підприємств міськради. Його ретельно охороняють. Це тимчасовий притулок Петровського – доти, доки не буде ухвалене рішення, де саме має бути цей, а також інші пам’ятники, демонтовані за останній рік», – зазначив посадовець.

За словами Лисенка, за однією з пропозицій, Петровський стане один із експонатів «парку тоталітарного режиму», куди будуть звезені пам’ятники, демонтовані по всій Дніпропетровській області.

Наразі, як поінформував Лисенко, в місті залишаються ще два монументи радянським діячам – Калініну і Кірову.

«Ми ведемо переговори з представникам патріотичних організацій. Це профілактичні бесіди, щоб надалі уникнути таких ситуацій, яка сталася у місті минулої п’ятниці», – додав Михайло Лисенко.

Він також зазначив, що вже цього року мають бути вирішені проблеми з благоустроєм Привокзальної площі, де стояв монумент Петровському: залишки пам’ятника демонтують, наведуть лад.

«Там багато років існує стихійна торгівля. Це призводить до того, що там накопичується сміття. Ви бачите, в якому стані пішохідні доріжки, тротуари. Це цілісна проблема, основну частину якої, я сподіваюся, вирішимо в цьому році. Були думки і пропозиції зробити там паркінг. Але є проблема – дуже низьке залягання ґрунтових вод. Спорудження одного поверху під землю за вартістю дорівнюватиме будівництву п’яти поверхів угору. Це багатомільйонні вкладення не в гривнях. І в найближчі 20-30 років не відіб'ються», – зазначив Лисенко.

29 січня 2016 року в Дніпропетровську активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, один із найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

XS
SM
MD
LG