Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група ООН: Ассанжа треба звільнити


Джуліан Ассанж
Джуліан Ассанж

Робоча група ООН з питань свавільних затримань заявляє про безпідставне обмеження свободи засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа і наголошує, що він має бути звільнений.

«Робоча група з безпідставних затримань вважає, що різні форми позбавлення волі, яким був підданий Джуліан Ассанж, є формою свавільного затримання», – сказав Сон-Пхіль Хон, глава робочої групи ООН зі свавільних затримань.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж напередодні заявив, що має намір 5 лютого здатися британської поліції. За його словами, це станеться, якщо робоча група ООН у справах незаконного позбавлення волі відмовиться підтримати його скаргу на незаконне переслідування.

У серпні 2015 року прокуратура Швеції зняла з Ассанжа частину звинувачень через закінчення терміну давності. Зокрема, йому більше не інкримінують три звинувачення з чотирьох в скоєнні злочинів сексуального характеру – домаганні та примушуванні до статевого зв’язку.

Ці події, за версією слідства, відбулися в серпні 2010 року. Звинувачення на адресу Ассанжа були висунуті жителькою Стокгольма, в квартирі якої засновник Wikileaks жив п’ять років тому. Згідно із законом, такі звинувачення знімаються після закінчення п’ятирічного терміну.

Термін давності четвертого звинувачення проти Ассанжа в більш тяжкому злочині, зґвалтуванні, висунуте ще однієї жителькою Стокгольма, закінчується в серпні 2020 року.

Нині Джуліан Ассанж переховується від правосуддя на території посольства Еквадору в Лондоні.

Британський уряд заявляє, що має законне зобов’язання видати Ассанжа Швеції, і стверджує, що засновник Wikileaks добровільно уникає законного затримання, залишаючись у посольстві.

В уряді Великобританії також сказали, що рішення робочої групи ООН не є юридично зобов’язувальним.

XS
SM
MD
LG