Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк виступив проти політичної корупції в уряді і політичного тиску на міністрів


Архівне фото (©Shutterstock)
Архівне фото (©Shutterstock)

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив п’ять принципів, на яких його урядова команда готова далі продовжувати свою роботу. Перший принцип, сказав він у телепрограмі «10 хвилин із прем’єр-міністром», – це «відсутність політичного тиску і політичної корупції».

«Кожен міністр, який призначений урядовою коаліцією, несе всю повноту відповідальності за свою галузь і за ту політику, яку він визначає в галузі. Жодна з політичних фігур чи жоден бізнесмен, який має власні інтереси, не має права тиснути на міністра і змушувати його ухвалювати ті рішення, які суперечать політиці міністра і інтересам української держави», – наводить слова Яценюка пресова служба уряду.

«Більше ніяких політичних квот в органах державної влади і управління. Жодних політичних і бізнес-інтересів у керівництві державних компаній і державних банків», – заявив Яценюк.

Другий принцип, за його словами, – це «повна нетерпимість до корупції – як політичної, так і економічної»: «Будь-які призначення на державні компанії будуть здійснюватися виключно через незалежний номінаційний комітет. І 60 найбільших державних компаній отримають нових і незалежних керівників. Незалежних як від політичних фракцій і партій, так і від бізнес-груп і бізнес-еліт».

При цьому у 2016 році в Україні повинна розпочатися чесна і прозора приватизація, наголосив голова уряду: «На приватизацію повинен бути виставлений Одеський припортовий завод, компанія «Центренерго», інші енергетичні компанії».

Третій принцип, сказав Яценюк, – це принцип «повної прозорості діяльності керівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та народних депутатів України». Він додав, що засідання Кабінету міністрів будуть транслюватися у прямому ефірі. «Ми повинні побороти телефонне право та будь-які спроби тіньових домовленостей за лаштунками прозорої української політики», – сказав прем’єр. Для цього, за його словами, Кабмін запроваджує Кодекс етичної поведінки державного службовця та вносить до Верховної Ради Кодекс доброчесності політичного діяча: «Ці рішення передбачають обов’язковість фіксації всіх зустрічей та перемовин політичних діячів та керівників органів державної влади в Україні».

Четвертий принцип – це принцип відповідальності. Голова уряду зазначив, що Кабінет міністрів, відповідно до Конституції, підзвітний і підконтрольний Верховній Раді, але й парламент має голосувати за ті закони, які необхідні для проведення реформ в країні, і довіряти урядові, який він сформував, і допомагати урядові «змінювати країну і проводити правильні рішення для української держави».

П’ятий принцип, сказав прем’єр, – це принцип розподілу влад: президент України є головою української держави, Кабінет міністрів відповідальний перед президентом», а Верховна Рада є законодавчим органом, якому підзвітний і підконтрольний український уряд і яка ухвалює закони на виконання програми дій уряду і коаліційної угоди.

Арсеній Яценюк наголосив, що політична дискусія про необхідність зміни уряду «йде з першого дня, коли цей уряд був призначений», і додав, що президент і Верховна Рада мають право внести до парламенту резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів і голосувати за його відставку.

«У боротьбі за владу і хлібні місця деякі політики забули, що Україна перебуває у стані війни, яку оголосила Росія, що ми не подолали економічну кризу і що люди очікують реальних змін в країні», – наводить пресова служба слова Яценюка.

«Моя команда і я не будемо зупинятися на половині дорозі у проведенні реформ. Саме тому українські міністри ухвалили рішення повернутися назад до уряду для того, щоб проводити ці зміни у країні на тих принципах, які щойно виголошені. Якщо в будь-кого іншого є альтернативна програма, чи він не поділяє ті принципи, які були проголошені, беріть відповідальність на себе. Але ми будемо далі продовжувати йти цим шляхом. Шляхом побудови сильної, суверенної європейської України», – наголосив Арсеній Яценюк.

Після того, як міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус подав у відставку в середу, 3 лютого, заявивши, що він зазнає політичного тиску й не може подолати корупцію, кілька інших міністрів, що подавали так і не задоволені заяви про відставку раніше, відкликали їх.

Арсеній Яценюк уже не раз заявляв, що готовий до відставки разом із усім урядом, якщо Верховна Рада візьме на себе відповідальність за це і проголосує за недовіру урядові.

Політики також говорять про можливість ротації на деяких посадах у нинішньому складі уряду без його відставки в повному складі.

На цю ж тему:

07.02.2016
Абромавичус заявив, що може лишитися в уряді на певних умовах

Він вимагає від влади очищення від корупційних принципів лобіювання та «сірого кардинальства» далі

XS
SM
MD
LG