Доступність посилання

ТОП новини

ЄС може зняти більшість санкцій проти Білорусі


Міністри закордонних справ країн Євросоюзу готові дозволити, щоб більшість санкцій ЄС проти Білорусі втратили чинність. Як повідомляють дипломатичні джерела Радіо Свобода, таке рішення міністри можуть ухвалити на зустрічі в Брюсселі наступного тижня. Водночас ембарго на постачання зброї, як очікують, збережеться.

За даними джерел, 15 лютого міністри закордонних справ ЄС, ймовірно, погодяться вилучити із санкційного списку десятки осіб і компаній з Білорусі. Водночас чотири особи, які, як вважають, відповідальні за зникнення чотирьох представників опозиції у 2000 році залишаться під санкціями.

Крім того, міністри мають схвалити висновки Ради ЄС щодо Білорусі. У документі, який бачило Радіо Свобода, позитивно оцінюється «проактивна участь Білорусі у «Східному партнерстві», початок переговорів щодо Угоди про спрощення візового режиму між Брюсселем і Мінськом, і відновлення діалогу з прав людини між ЄС і Білоруссю.

Незважаючи на в цілому позитивний тон висновків, рада зберігає критичне ставлення до ситуації з правами людини в Білорусі. Документ засуджує збереження страти в Білорусі, владу країни закликають накласти мораторій як перший крок до її скасування.

У документі також міститься заклик до «відновлення цивільних і політичних прав колишніх політичних в’язнів і наголошується на необхідності забезпечення свободи зібрань та об’єднань».

Брюссель закликає білоруську владу «дозволити громадянському суспільству брати активнішу участь в обговоренні державної політики» та «усунути всі перешкоди для роботи вільних і незалежних ЗМІ, в тому числі шляхом реєстрації нових ЗМІ і акредитації журналістів».

У жовтні Рада Євросоюзу на чотири місяці зупинила обмежувальні заходи у вигляді заморожування активів і заборони на в’їзд щодо 170 людей і трьох компаній Білорусі.

У повідомленні Ради Євросоюзу зауважують, що це рішення було ухвалене у відповідь на звільнення всіх білоруських політв’язнів 22 серпня і в контексті покращення відносин ЄС з Білоруссю.

Раніше цього місяця спеціальний доповідач ООН щодо ситуації з правами людини в Білорусі Міклош Гарасті заявиви, що від жовтневих виборів президента у Білорусі не відбулося ніяких змін для подолання «репресивних законів і практик». А один із провідних білоруських опозиціонерів Олесь Беляцький закликав Європейський союз продовжити тиск на президента Білорусі Олександра Лукашенка через становище з правами людини і громадянськими свободами, незважаючи на потепління відносин між Брюсселем і Мінськом останнім часом.

XS
SM
MD
LG