Доступність посилання

ТОП новини

«Близькосхідний квартет» підтримує концепцію двох держав у палестино-ізраїльському конфлікті


Федеріка Моґеріні і Сергій Лавров
Федеріка Моґеріні і Сергій Лавров

Учасники «Близькосхідного квартету» підтверджують прихильність врегулюванню палестино-ізраїльського конфлікту на основі концепції двох держав – Ізраїлю та Палестинської автономії. Про це йшлося під час їхньої зустрічі у Мюнхені 12 лютого, повідомили у Держдепартаменті США.

«Квартет» підтвердив свою прихильність досягненню узгодженого, всеосяжного, справедливого і міцного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту на основі резолюцій Ради безпеки ООН і закликав усі сторони відмовитися від підбурювання і активно вживати заходів для деескалації існуючої напруженості», – мовиться у повідомленні.

«Квартет» висловив занепокоєння актами насильства щодо цивільних осіб і високим ступенем знищення палестинських структур, що підриває життєздатність рішення щодо двох держав», – наголосили у Держдепартаменті.

Тепер «Близькосхідний квартет» має підготувати доповідь про ситуацію на Близькому Сході.

До складу «Близькосхідного Квартету» посередників щодо Близького Сходу входять Росія, США, ЄС і ООН. У нинішній зустріч участь брали високий представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Моґеріні, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, держсекретар США Джон Керрі і заступник генерального секретаря ООН Ян Еліассон.

Необхідність створення незалежної держави палестинських арабів визначила Генеральна асамблея ООН ще 1947 року, але ця держава так і не була створена. Незважаючи на це, палестинці односторонньо проголосили свою незалежну державу 1988 року. Попри фактичну відсутність такої держави, її відтоді у тій чи іншій формі визнали наразі 135 держав світу; 50 держав заявили про невизнання.

XS
SM
MD
LG