Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розпочав візит до Німеччини для участі в конференції з безпеки


Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко прибув з робочим візитом до Німеччини, де візьме участь у роботі 52-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки та проведе двосторонні зустрічі з керівниками ЄС, НАТО, держсекретарем США Джоном Керрі та лідерами низки європейських держав. Про це повідомляє прес-служба адміністрації президента у суботу.

Очікується, що Порошенко, крім кількох двосторонніх зустрічей, візьме участь у президентських дебатах сьогодні.

Також до Мюнхена вирушив і головний дипломат України Павло Клімкін. Там голова МЗС проводитиме зустріч з колегами в «нормандському форматі» щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Крім того, Клімкін збирається порушити тему анексованого Росією Криму, про що заявляв напередодні візиту. За його словами, в Мюнхені Україна просуватиме переговорний формат щодо деоокупації Криму «Женева-плюс». За задумом української дипломатії, цей формат не має нічого спільного з «нормандським», натомість повинен включати ЄС, США та інших гарантів територіальної цілісності України згідно з Будапештським меморандумом 1994 року – зокрема Британію, а також Туреччину.

На цьогорічній конференції з безпеки у Мюнхені головними темами обговорення світових лідерів є криза в Сирії, нестабільність на Близькому Сході, проблема біженців, кібернетична безпека, стабільність на африканському континенті. Українське питання обговорюватимуть в контексті подальшого порушення угод про припинення вогню на сході України та анексію Росією українського Криму.

XS
SM
MD
LG