Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні заявляє про необхідність збереження санкцій проти Росії


Федеріка Моґеріні і Петро Порошенко
Федеріка Моґеріні і Петро Порошенко

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Моґеріні заявляє про необхідність збереження санкцій проти Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей. Про це вона заявила 13 лютого під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком у рамках безпекової конференції у Мюнхені.

«Глава держави поінформував її про ситуацію на Донбасі. Співрозмовники висловили занепокоєння зростанням кількості обстрілів та недопуском спостерігачів ОБСЄ на об’єкти, що перебувають на окупованій території. Співрозмовники також обговорили ситуацію в окупованому Криму. Президент закликав Євросоюз до активного захисту кримських татар, порушення прав яких все більше нагадує сталінські часи», – мовиться у повідомленні Адміністрації президента України.

У Євросоюзі вже не раз підтверджували, що не будуть порушувати питання про зняття санкцій із Росії до повного виконання Мінських домовленостей, серед пунктів яких є, зокрема, «виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців із території України під спостереженням ОБСЄ, роззброєння всіх незаконних груп», а також вимога «забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Росії». Також у ЄС звертали увагу, що питання щодо санкцій, пов’язаних із Кримом, зовсім не порушується, бо їхнє можливе скасування пов’язане з поверненням Криму Україні.

Санкції Заходу проти Москви були запроваджені 2014 року кількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше через підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Зокрема, наприкінці липня 2014 року ЄС (а також США) запровадили економічні санкції щодо Росії, які стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей. Дія цього пакету санкцій ЄС нині закінчується 31 липня 2016 року. Ще один пакет санкцій ЄС, проти групи російських посадовців, представників угруповань бойовиків на сході України та причетних до анексії Криму, а також низки юридичних осіб за дії проти територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України, наразі чинний до 15 березня 2016 року. Окремий «кримський» пакет санкцій ЄС на цей час продовжений до 23 червня 2016 року.

Росія не раз заявляла, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG