Доступність посилання

ТОП новини

Кремль: Путін говорив із Обамою про «прямий діалог Києва з Донбасом»


Володимир Путін (л), Барак Обама (п), архівне фото
Володимир Путін (л), Барак Обама (п), архівне фото

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом США Бараком Обамою висловив сподівання, що «київська влада» почне виконувати свої зобов’язання, серед яких, за його словами, і «налагодження прямого діалогу з Донбасом», повідомила прес-служба Кремля.

Крім того, у присвяченій Україні частині розмови Путін також говорив Обамі про необхідність, на його думку, того, щоб Київ узгоджував із «представниками Донецька й Луганська» зміни в уже ухвалений закон про «особливий статус», як він назвав закон про особливості місцевого самоврядування в нині тимчасово окупованих частинах Донеччини й Луганщини.

Першим пунктом у повідомленні Кремля про розмову, що відбулася з ініціативи американської сторони, згадане становище в Сирії. Тут Путін, за повідомленням, «знову наголосив на важливості створити єдиний антитерористичний фронт за умови відмови від подвійних стандартів» і на необхідності налагодити у зв’язку з цим щільні робочі контакти між представниками міністерств оборони двох країн.

Про реакції Обами на ці заяви Путіна Кремль нічого не повідомив.

Також на цей час про цю розмову ще нічого не повідомляв Білий дім.

У Москві постійно вимагають від західних союзників України тиску на Київ, щоб домогтися прямих політичних консультацій української влади з підтримуваними Росією сепаратистами. У Києві ж звертають увагу, що всі кроки стосовно Донбасу узгоджують із законними представниками цієї частини України, але не з самозваними ватажками сепаратистських угруповань, визнаних в Україні терористичними, які захопили частину території держави збройною силою за прямої підтримки Росії.

У Сирії Росія, яка втрутилася там у громадянську війну на боці влади президента Башара аль-Асада, слідом за цією владою називає «терористами» всіх супротивників Асада й прагне, щоб схожої позиції дотримувалися й на Заході та в арабському світі; там же до терористичних переважно залічують лише екстремістське угруповання «Ісламська держава», а також пов’язане з ісламістською мережею «Аль-Каїда» угруповання «Джабгат ан-Нусра» («Фронт перемоги»), яке воює на боці сирійської опозиції і проти Асада, і проти «Ісламської держави».

XS
SM
MD
LG