Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія: нова енергетична стратегія ЄС не проти Росії, а задля недопущення нових газових криз


Відносини ЄС із Росією наразі надзвичайно ускладнилися, тож у сфері енергетики ЄС прагне, щоб вони базувалися виключно на правилах комерції, взаємної вигоди, прозорості та поваги до європейських законів. Таку заяву зробив віце-президент Європейської комісії з питань Енергетичного союзу, словак Марош Шефчович, презентуючи новий широкий набір заходів для підвищення енергетичної безпеки ЄС, зокрема, для запобігання перебоїв у газопостачанні.

«Відомо, що коли європейські компанії діють в Росії, вони поважають російські закони. Тому ми сподіваємося на це ж саме відносно будь-якої її компанії, що має свій бізнес в Євросоюзі», – заявив віце-президент Єврокомісії.

Єврокомісар із енергетичної політики та клімату Міґель Аріас Каньєте, зі свого боку, пояснив, що пропонована Єврокомісією стратегія не націлена проти когось, а має на меті захищати інтереси європейських споживачів та промисловців, тобто більше конкуренції на енергоринку, більше нових джерел енергії та менші ціни.

«Після газових криз 2006 і 2009 років, які залишили мільйони людей замерзати, ми сказали: «ніколи такого більше не повториться». Але стрес-тести, проведені в 2014 році, показали, що ми все ще занадто вразливі для великих перебоїв газопостачань. До того ж політична напруженість на наших кордонах нагадує нам, що ця проблема сама по собі зникне ще не скоро», – зазначив єврокомісар.

Пакет пропозицій із енергетичної безпеки ЄС був оприлюднений сьогодні Європейською комісією. Марош Шефчович пояснює, що ця стратегія має на меті наблизити блок 28 країн-членів ЄС до створення єдиного Енергетичного союзу, в компетенції якого буде організація вільного, надійного та безперебійного постачання газу та інших енергоносіїв через кордони та скорочення залежності ЄС від російського газу.

Серед оприлюднених нині пропозицій Єврокомісії на посилення енергетичної безпеки є заходи для ускладнення можливості постачальників припиняти постачання природного газу, зробити обов’язковим аналіз Єврокомісією контрактів щодо енергопостачань до того, як вони будуть підписані, та надання Європейській комісії прямого доступу до довгострокових комерційних контрактів, зокрема в тих частинах Європейського союзу, де одна енергетична компанія домінує на ринку. Мета цієї умови: переконатися, чи стратегічні інтереси ЄС не приноситься в пожертву тільки короткостроковим або місцевим інтересам.

У липні минулого року російська компанія «Газпром», а також компанії E.On, Shell і OMV, домовилися про розширення потужностей газопроводу «Північний потік» шляхом добудови третьої та четвертої гілок цього газогону.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляв, що проект будівництва газопроводу по дну Балтійського моря «Північний потік-2» не потребує погодження Єврокомісії.

Натомість у Брюсселі в 2015 році ухвалили рішення, що Єврокомісія має зробити свій аналіз, перш ніж підписуватиметься будь-який контракт на транзит, постачання газу, а також на будівництво інфраструктурних об’єктів.

XS
SM
MD
LG