Доступність посилання

ТОП новини

Обама: узгоджене перемир’я у Сирії стане тестом для Росії – виступає вона за мир чи за війну


Президент США Барак Обама заявив, що цей тиждень, коли має бути встановлене перемир’я у Сирії, стане «тестом» для Москви – виступає вона за мир чи за війну у регіоні. Про це Обама сказав під час Східноазійського саміту у Каліфорнії 16 лютого.

«Путін може думати, що він готовий інвестувати в постійну окупацію Сирії…Але це коштуватиме дуже дорого. Якщо подивитися на стан російської економіки, то це не те, що було б краще для Росії», – сказав Обама.

За його словами, для Путіна було б «розумніше» допомогти у посередництві з мирного врегулювання конфлікту і встановлення перехідного уряду в Сирії, і перемир'я, оголошене цього тижня, дає можливість почати роботу в цьому напрямку, додав Обама.

Він також заявив, що заяви з боку Путіна і Асада про військові успіхи в Сирії переоцінені.

«Війська президента Сирії Башара аль-Асада, підкріплені російськими повітряними ударами, можливо, зробили «початкові успіхи», але три чверті країни залишається поза їхнім контролем», – сказав президент США, додавши, що втрутитися у війну в Сирії Росію спонукала слабкість сирійського режиму, а не його сила.

Минулого тижня у Мюнхені провідні світові держави домовилися про припинення впродовж тижня бойових дій у Сирії. Перемир’я не буде стосуватиметься угруповань «Ісламська держава», сирійського підрозділу «Аль-Каїди» – «Фронту ан-Нусра» та інших екстремістських груп.

Росія восени 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції угруповання «Ісламська держава». Але, як випливає і з повідомлень на місцях, і з матеріалів, що їх оприлюднює саме Міністерство оборони Росії, більшість ударів завдані по територіях, які контролюють інші супротивники влади аль-Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG