Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина закликає створити «смугу безпеки» біля кордону з Сирією


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Туреччина заявляє, що хоче створити 10-кілометрову «смугу безпеки» на території Сирії вздовж свого південного кордону, щоб запобігти спробам «змінити демографічну структуру» регіону.

Заступник прем’єр-міністра Туреччини Ялчин Акдоган заявив про це 17 лютого в той час, як сирійські урядові сили за підтримки російських авіаударів просунулися до турецького кордону. Збройні загони сирійських курдів скористалися цим наступом для захоплення під свій контроль території, яку контролювали інші сирійські повстанські групи.

Туреччина давно наполягала на створенні безпечної зони на сирійській території, підкріпленій безполітною зоною, щоб захистити свої кордони і гарантувати захист біженців.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що домовленості про вільну від польотів зону можна досягти за згодою між президентом Сирії Башаром Асадом, його соратниками, а також коаліцією, що воює з угрупованням «Ісламська держава».

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатилов заявляв, що рішення про безполітну зону над Сирією не може бути ухвалене без схвалення сирійського уряду і ООН.

XS
SM
MD
LG