Доступність посилання

ТОП новини

«Народний фронт»: Радикальна партія де-юре залишається в коаліції


Максим Бурбак
Максим Бурбак

У фракції «Народний фронт» вважають, що Радикальна партія де-юре на сьогодні є членом коаліції, оскільки так і не відкликала свій підпис під коаліційною угодою. Про це у Верховній Раді заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

Таким чином, на його думку, коаліція досі існує, попри вихід «Самопомочі».

«Ляшко і не виходив де-юре. Кожен член коаліції підписав коаліційну угоду, і, щоб вийти з коаліції, треба відкликати свій підпис, – сказав Бурбак.

Натомість лідер Радикальної партії Олег Ляшко на це відповів, що його фракція на даний момент залишається в опозиції і чекає відповіді на свою пропозицію сформувати нову більшість.

«Ми зробили заяву про вихід з коаліції 1 вересня 2015 року, – сказав він. – Фракція сьогодні перебуває в опозиції. Але, зважаючи на ситуацію, яку ми сьогодні маємо, що реально коаліції в парламенті немає, ми запропонували створити нову коаліцію, нову програму дій і новий уряд. У мене вчора було спілкування з прем’єр-міністром, президентом і головою Верховної ради. Ми чекаємо від них відповіді».

Раніше сьогодні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести консультації з президентом України Петром Порошенком, головою фракції «Блок Петра Порошенка» Юрієм Луценком і головою фракції Радикальної партії Олегом Ляшком.

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада не ухвалила резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, яку, серед інших, підтримувала фракція Радикальної партії. Для ухвалення недовіри уряду не вистачило голосів – «за» проголосували 194 депутати за мінімально необхідних 226. При цьому депутати визнали діяльність уряду за 2015 рік незадовільною.

Відповідно до процедури, у разі неухвалення резолюції про недовіру проведення повторного голосування щодо цього питання можливе на наступній сесії.

Після цього фракція «Батьківщина» ухвалила рішення про вихід із коаліції. Представники цієї політичної сили пояснили це невдалим голосуванням за відставку уряду. Сьогодні також заявило про вихід з коаліції об’єднання «Самопоміч».

Фракція Радикальної партії вийшла з коаліції ще у вересні минулого року, проте у січні видання «Українська правда» повідомляло про можливе повернення фракції Радикальної партії в коаліцію і делегування їхніх представників на посади віце-прем’єр та міністра екології.

Як заявив Радіо Свобода лідер партії Олег Ляшко, Радикальна партія пропонує створення нової коаліції, підписання нової коаліційної угоди та формування нового складу уряду.

У 2014 році сформували коаліцію «Європейська Україна», до складу якої увійшли п’ять парламентських фракцій: «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка і «Батьківщина».

XS
SM
MD
LG