Доступність посилання

ТОП новини

Камерон каже, що не погодиться на угоду, яка не відповідає потребам Великобританії


 Дейвід Кемерон
Дейвід Кемерон

Прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон, прибувши до Брюсселя на вирішальний європейський саміт із питання щодо можливого виходу його країни зі складу ЄС, заявляє, що не погодиться на угоду, яка не відповідатиме потребам Великобританії.

«Буде важко, і я буду боротися за Британію. Якщо ми зможемо отримати гарну угоду, то я її підтримаю. Але я не буду погоджуватися на домовленість, яка не відповідає нашим потребам», – сказав журналістам Камерон, який обіцяв своїм співвітчизникам провести референдум щодо продовження перебування своєї країни в складі Європейського союзу.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, прибувши на зустріч голів держав та урядів ЄС, заявила, що її країна готова докласти всіх зусиль, аби Великобританія залишилася в ЄС.

Голова Європейської ради Дональд Туск перед самітом зауважив, що за результатами останніх консультацій немає гарантії, що домовленості будуть досягнуті.

Тим часом голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляє, що «доволі упевнений» в можливості укладення угоди між лідерами ЄС і Великобританією з приводу її майбутнього членства в блоці.

Президент Литви Даля Ґрібаускайте, прибувши на саміт, також висловила впевненість, що «рано чи пізно домовленість з Великобританією буде».

Тим часом президент Франції Франсуа Олланд каже, що якщо піти на поступки Лондону, то потім кожна з держав-членів вимагатиме для себе специфічних умов.

«Ми не можемо допустити, аби Євросоюз припинив свій прогрес, треба взяти до уваги вимоги Британії, але насамперед слід враховувати інтереси всіх держав ЄС», – заявив лідер Франції, наголошуючи, що найбільше, що його непокоїть, – це майбутнє європейської співдружності.

Народний референдум щодо членства Великобританії в ЄС вочевидь буде призначений на червень.

У Брюсселі проходить саміт після тижнів переговорів щодо реформ Євросоюзу, які можуть допомогти уникнути виходу Великобританії з ЄС.

Для позитивного вирішення у справі продовження членства Великобританії в ЄС Лондон висунув свої умови за чотирма блоками проблем: економічне урядування, конкурентність, суверенітет національного уряду, соціальний захист та вільне пересування.

XS
SM
MD
LG