Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: «Вишеградська група» знову відкинула квоти на мігрантів


Міністри закордонних справ країн «Вишеградської групи» знову заявили, що їхні держави відкидають квоти Європейської комісії на обов’язкове прийняття мігрантів, повідомляють чеські засоби інформації.

Водночас міністри, що зустрілися у столиці Чехії Празі, домовились про створення спільного гуманітарного проекту «Вишеградської групи», що має допомогти поліпшити ситуацію в таборах для біженців у Йорданії й Лівані.

Як мовиться у спільній заяві за підсумками зустрічі, присвяченої міграційній кризі та її впливові на майбутнє Європейського союзу, «Вишеградська група» за 25 років від свого заснування стала «відомим брендом у європейській політиці» і робить вагомий внесок у справу стабілізації в Центральній Європі.

Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек заявив про успіх дипломатії «Вишеградської групи» в Європейському союзі. «Я радий, що країни «Вишеградської четвірки», яких у Європі називали «єретиками», вже позбавились цього ярлика», – додав чеський міністр.

І міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак звернув увагу на те, що саме завдяки «Вишеградській групі» низка європейських політиків, які перед тим відкидали позицію «четвірки», останні часом міняють свою думку на 180 градусів.

А на думку керівника угорського дипломатичного відомства Петера Сійярто, саме країни «Вишеградської четвірки» – Польща, Словаччина, Чехія та Угорщина – врятували Європейський союз від політичного лицемірства. «Вишеградська група» стала запорукою того, що в Європі ми все ще розмовляємо щиро і називаємо речі своїми іменами», – заявив угорський міністр.

«Вишеградська група» є об’єднанням чотирьох країн – Польщі, Угорщини, Чехії і Словаччини, – яке було створене 25 років тому, 15 лютого 1991 року, тоді у складі трьох країн: Польщі, Угорщини і Чехословаччини. Чехія від 1 липня 2015 року до 30 червня 2016 року головує у «Вишеградській групі».

XS
SM
MD
LG