Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах пам’ять загиблих на сході воїнів ушанували Галереєю Слави після тривалих прохань


У Черкасах у будівлі міської ради після тривалих прохань активістів і родичів відкрили меморіальну частину Галереї Слави, присвяченої загиблим у боях на сході України черкащанам.

Портрети двадцяти одного військовослужбовця з короткими біографічними довідками розмістили в холі другого поверху, біля зали, де відбуваються засідання виконавчого комітету та міської ради.

«Ми свідомо обрали це місце. Ухвалюючи рішення на користь громади міста, ми повинні звіряти правильність рішення і те, яку оцінку йому дали б герої», – зауважив під час офіційної частини міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

На відкриття меморіальної частини Галереї Слави прийшли рідні та друзі загиблих. Розпочали захід хвилиною мовчання, а згодом поіменно згадали кожного військовослужбовця.

Під час виступу батько загиблого «кіборга» Олексія Панченка Анатолій зазначив, що протягом тривалого часу рідні полеглих на Донбасі військовослужбовців просили міську владу встановити пам’ятні знаки в Черкасах. Однак попередні міські владці, зокрема депутатський корпус минулої каденції, відмовлялися це робити.

«Мені доводилося виступати перед депутатами, навіть благати їх про створення пам’ятних знаків. Що було неприємно – це їхні посмішки. Молоді, ситі, вгодовані. На фронт не хочуть іти, а хочуть займати депутатські місця і «кучеряво» жити», – сказав Анатолій Панченко, який нині очолює громадську організацію «Пам’ять».

За його словами, ці пам’ятні знаки потрібні не стільки батькам, стільки іншим людям.

«Більшість містян – це бездуховні люди. Вони не знають наших героїв, яких ми вшановуємо, вони не знають, за що і де вони загинули. Сьогодні створили цю портретну галерею, і це дуже важливо. Бо портрет – це та пам’ять, яка лишається на багато років, яка доступна всім. І кожен, хто підійде до нього, подивиться в очі цим хлопцям, той підсвідомо поспілкується з ними. А це вже непогано», – зазначив Панченко.

Родичі загиблих закликали міську владу створити схожі портретні галереї у всіх навчальних закладах міста, щоб молодь знала про них. Натомість у міській раді повідомили, що готують книгу пам’яті про черкаських полеглих бійців, музейну експозицію та документальний фільм.

XS
SM
MD
LG