Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вручило консулові Росії ноту через порушення прав українців, утримуваних у Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство закордонних справ України викликало у п’ятницю консула посольства Росії і вручило йому ноту протесту з вимогою припинити «практику систематичних порушень прав громадян України, незаконно утримуваних та засуджених на території Росії».

«Російській стороні було висловлено глибоке занепокоєння у зв’язку з продовженням судового фарсу у справі Надії Савченко, а також застосуванням тортур до незаконно засудженого громадянина України Геннадія Афанасьєва і безпідставного посилення режиму утримання, що спричинило суттєве погіршення його здоров’я», – мовиться в повідомленні МЗС.

Російській стороні також висловлений протест щодо неприпустимості порушення права консульських посадових осіб України на доступ до незаконно утримуваних громадян України, як це передбачено статтею 13 Консульської конвенції між Україною та Росією, що унеможливило протягом тривалого часу відвідання Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Геннадія Афанасьєва, Юрія Солошенка та Олександра Костенка, повідомили в міністерстві.

«Перешкоджання російською стороною здійсненню консульськими посадовими особами України контактів із незаконно утримуваними громадянами України розцінюємо як свідоме приховування органами влади Росії фактів грубих порушень їхніх прав», – наголосили в Києві.

Міністерство закордонних справ України заявило вимогу перед російською стороною невідкладно вжити вичерпних заходів з метою відновити порушені права незаконно утримуваних та засуджених на території Росії громадян України і негайно звільнити їх.

Нині на території Росії під вартою перебуває понад десять громадян України, яких називають політичними в’язнями: їх готуються судити, судять чи вже засудили за звинуваченнями, що їх правозахисники й уряди України й західних держав називають сфальсифікованими чи надуманими.

XS
SM
MD
LG