Доступність посилання

ТОП новини

РНБО: у лютому 2014 року Росія на кордоні з Україною зосередила 38 тисяч військ


Російські військові в Криму, березень 2014 року ©Shutterstock
Російські військові в Криму, березень 2014 року ©Shutterstock

Під час анексії Криму на кордоні з Україною Росія зосередила 38 тисяч військових з арсеналом техніки, вертольотів і військових кораблів. Про це йдеться в оприлюдненій стенограмі засідання РНБО від 28 лютого 2014 року.

За даними тогочасного виконувача обов’язків міністра оборони Ігора Тенюха, на той час «на Київському, Харківському і Донецькому напрямках були сконцентровані 38 тисяч осіб, 761 одиниця збройної танкової техніки, 2200 броньованих машин, 720 артилерійських систем та залпового вогню, до 40 ударних вертольотів і 90 вертольотів бойового забезпечення та 90 літаків штурмової авіації, в акваторії Чорного моря на бойове чергування вийшли 80 військових кораблів Росії».

Їхньою метою була не «просто демонстрація сил, але реальна підготовка до вторгнення на нашу територію», – йдеться у стенограмі.

Сьогодні на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони оприлюднили стенограму засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого-березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).

Позафракційний народний депутат Борислав Береза опублікував частину цієї стенограми на своїй сторінці в Facebook.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій щодо Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG