Доступність посилання

ТОП новини

Частину документів про Валенсу зробили доступною


Документ, знайдений у помешканні генерала Кіщака, в якому йдеться про начебто співпрацю Валенсти зі спецслужбами
Документ, знайдений у помешканні генерала Кіщака, в якому йдеться про начебто співпрацю Валенсти зі спецслужбами

У Польщі відкрили доступ для журналістів та істориків до частини документів, виявлених нещодавно у помешканні генерала Чеслава Кіщака, які можуть свідчити про те, що в 1970-1976 роках Лех Валенса був агентом ПНР (Служба безпеки комуністичної Польщі).

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Варшави, серед 750 сторінок документів, до яких відкрили доступ, є й підписана Лехом Валенсою згода на співпрацю зі спецслужбами і реєстри, які підтверджують виплату йому коштів (близько 1500 злотих на місяць – такою була приблизно середня зарплата в ПНР).

«Я, перш за все, очікую оцінки істориків і експертів. Ми повинні знати правду – поляки мають на це право. Важливо з’ясувати будь-які сумніви, а це повинні зробити історики й експерти» – заявила прем’єр-міністр Польщі Беата Шидлов.

Стало відомо, окрім іншого, і про зміст записки покійного генерала Чеслава Кищака, в чиєму будинку були знайдені документи – в ній мовиться про те, що «матеріали можуть бути опубліковані через 5 років після смерті Леха Валенси».

Тим часом колишній президент Польщі, а в минулому активіст опозиції Броніслав Коморовський заявив: «Пане президенте, Ви не один – ми будемо захищати добре ім’я Леха Валенси, оскільки це захист доброго імені Польщі».

Примітно, що представлені Інститутом національної пам’яті документи ще не пройшли графологічної експертизи, їхню справжність підтвердив лише архіваріус інституту.

У тексті згоди на співпрацю Валенса нібито «зобов’язується зберігати факт співпраці зі службою безпеки в суворій таємниці і не відкривати його навіть перед сім’єю». Там же йдеться про те, що інформацію він зобов’язується передавати під псевдонімом «Болек».

Від ранку понеділка у будівлі Інституту національної пам’яті у Варшаві сформувалася довга черга, в якій стояли журналісти й історики. Для більш широкого загалу доступ до документів буде відкрито через два дні.

Об’єднання інтернованих і репресованих Польщі зажадало від Леха Валенси повернути гроші, які він отримав разом із Нобелівською премією миру.

Сам Лех Валенса, який перебуває тепер за кордоном, заперечує факт співпраці зі спецслужбами 46 років тому.

XS
SM
MD
LG