Доступність посилання

ТОП новини

Лех Валенса і документи із шафи комуністичного генерала


Лех Валенса під час президентської кампанії у 1989 році
Лех Валенса під час президентської кампанії у 1989 році

У Польщі знайшли документи, які начебто підтверджують співпрацю Леха Валенси з комуністичними спецслужбами

Варшава – Документи, які зберігалися в помешканні генерала Чеслава Кіщака, останнього комуністичного прем’єр-мінiстра комуністичної Польщі, струсонули політичну сцену країни. Польський Інститут національної пам’яті вилучив у вдови померлого торік генерала кілька пакунків із секретними матеріалами комуністичних спецслужб. Деякі з виявлених документів начебто підтверджують співпрацю легендарного діяча «Солідарності», колишнього президента і Нобелівського лауреата Леха Валенси з службою безпеки комуністичної Польщі. Згідно з матеріалами, йому нібито платили за надану інформацію. Частина польських політиків та відомих діячів звинувачують Валенсу у брехні, але є й такі, які його захищають. Колишній лідер «Солідарності», який перебуває з візитом у Венесуелі, на сенсаційну новину відповідає коментарями у соціальних мережах.

Документи, які опинилися в Інституті національної пам’яті у Польщі, стали топ-темою. Про їхнє існування історики довідалися у вівторок від удови генерала Чеслава Кіщака Марії Кіщак. Вона зателефонувала до інституту й запропонувала купити у неї матеріали, які зберігалися в чоловіковій шафі. Аби заохотити до придбання генералових папок пані Кіщак запропонувала історикам документ під заголовком «Інформація опрацьована зі слів таємного співробітника «Болек» після зустрічі 16.11.1974».

Саме такий псевдонім «Болек» на думку деяких польських істориків, мав у 1970-і роки Лех Валенса, коли нібито співпрацював із комуністичними спецслужбами. У відповідь на таку пропозицію генеральші прокурор Інституту національної пам’яті ввійшов у супроводі поліції до помешкання Кіщаків і вилучив кілька пачок із документами.

Документ справжній – голова Інституту національної пам’яті

Те, що серед матеріалів із генералової шафи є документ, який стосується таємного співробітника «Болека», підтвердив голова Інституту національної пам’яті Лукаш Камінський. Він повідомив, що йдеться про письмове зобов’язання співпрацювати з службою безпеки, яке підписане подвійним підписом – Валенса-«Болек». За словами Камінського, цей документ справжній, а його автентичність підтвердив експерт-архівіст.

«Ми вивчаємо ці документи і детально їх описуємо. Як тільки ми закінчимо вивчати перший пакет із документами, то негайно надамо до них доступ у відповідності з законом про Інститут національної пам’яті», – заявив Камінський.

Справу документів із шафи Кіщака коментують відомі польські історики. Анджей Пачковський, голова Ради Інституту національної пам’яті каже, що потрібно здійснити графологічну експертизу виявлених документів.

Пачковський заявив: «Своє слово тут повинен сказати графолог, який мусить це зробити на оригіналі, не на ксерокопії. Та я гадаю, що цей документ справжній і те, що ми знали у ксерокопіях, тепер можемо побачити в оригіналі».

У тому, що польським спеціалістам вдасться з’ясувати справжні чи підроблені документи з шафи Кіщака, не сумнівається також професор Антоній Дудек. Обидва історики не виключають, що у 1970-і роки Лех Валенса міг співпрацювати зі спецслужбами. Утім, вони наголошують, що це не перекреслить місця Валенси в історії.

Лех Валенса – це символ боротьби поляків за свободу, він лідер «Солідарності» і цього не заперечити співпрацею з початку 70-х років
Антоній Дудек

«Лех Валенса – це символ боротьби поляків за свободу, він лідер «Солідарності» і цього не заперечити співпрацею з початку 70-х років, хіба що хтось доведе, що він і надалі співпрацював. Наразі ніхто цього не довів, хоча є й ті, хто висуває такі звинувачення на його адресу, та поки що вони не представили доказів», – каже Дудек.

Пачковський і Дудек додають, що Валенса мав нагоду, аби зізнатися у тому, що він співпрацював зі службою безпеки в 70-і роки. За їхніми словами, погано, що він цього не зробив, адже міг покласти край цій справі ще в 90-і роки. Історики також кажуть, що їм дуже цікаво, які саме документи перебувають у поки що неопрацьованих папках.

Прикро, якщо він перейшов межу – польський сенатор

Тему ймовірності співпраці Валенси зі спецслужбами обговорюють польські політики. Ян Рулевський, сенатор від партії «Громадянська платформа», колишній опозиціонер-антикомуніст не приховує свого смутку. В коментарі для телебачення TVN 24 він сказав: «Деякі поляки овацією вітають пацюка, який виліз із шафи Кіщака. Всі, хто тоді діяв у «Солідарності» і ще раніше в опозиції в 70-і роки, робили помилки».

За його словами найгіршою новиною було б підтвердження платної співпраці Валенси з комуністичною службою безпеки. Сенатор Рулевський розмірковує: «Дуже прикро, якщо перейдено межу гідності, я маю на увазі гроші. Якщо він доносив, бо були такі люди, які доносили... Та, одначе, десь потрібно поставити бар’єр – не за гроші».

У свою чергу сенатор Ян Жарин каже, що здивувався б, якби знайшлися документи, які не підтверджували б співпраці Валенси з органами безпеки у 70-і роки. Він вважає, що Інститут національної пам’яті повинен якомога швидше оцифрувати всі документи, які зберігав генерал Кіщак й опублікувати їх на сайті інституту. За словами Жарина, Лех Валенса залишається героєм польської історії, та він зробив велику помилку – приховав правду про своє минуле.

Воюють навіть трупом Кіщака – Валенса

Я будував і починаючи з 1970 року очолював головний відтинок боротьби. Це я поступово вів до повної перемоги. Багатьох із вас історія за ці нікчемні дії назве нікчемами
Лех Валенса

Сенсаційні відкриття у будинку Кіщаків прокоментував також сам Лех Валенса. Він зробив це на своєму мікроблозі в польській соцмережі wykop.pl. В коментарі Валенса натякає, що резонансна справа має політичне підґрунтя і йдеться про якісь порахунки із ним. Зокрема він написав таке: «Воюють навіть трупом Кіщака. Малі люди. Переможця не судять. Ви не спроможні брехнею, наклепами, підробками змінити справжні факти. Це я будував і, починаючи з 1970 року, очолював головний відтинок боротьби. Це я поступово вів до повної перемоги. Програвши перемогу я віддав себе демократії. Чи було це помилкою? Сьогодні здається, що так, та завтра ви визнаєте, що я був правий. Багатьох із вас історія за ці нікчемні дії назве нікчемами».

Не переймайтеся малими людьми. Ви – великий патріот і великий герой
Томаш Ліс

На захист Леха Валенси виступили його дружина і діти. Слова підтримки в мережі twitter опублікував відомий польський журналіст Томаш Ліс. Він написав: «Не переймайтеся малими людьми. Ви – великий патріот і великий герой. Є ті, хто ніколи цього Вам не пробачить. Та мільйони поляків Вас поважають і вдячні Вам».

Таємний співробітник «Болек»

Леха Валенсу неодноразово звинувачували в тому, що він співпрацював з комуністичною службою безпеки як таємний співробітник на прізвисько «Болек». Проте, Валенса послідовно відкидав такі звинувачення.

У 2000 році Люстраційний суд ухвалив рішення про те, що свого часу політик подав правдиву люстраційну декларацію, в якій твердив, що він не був агентом. 16 років тому суд вирішив, що комуністичні спецслужби навмисне фальшували деякі документи, аби дискредитувати лідера «Солідарності».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG