Доступність посилання

ТОП новини

ЄС став менш привабливим для вступу в нього балканських країн – прем’єр Сербії


Александр Вучіч
Александр Вучіч

Європейський союз втратив частину своєї привабливості для балканських країн, які прагнуть до нього приєднатися. Це сталося через міграційну кризу і побоювання щодо виходу Великобританії, заявив прем'єр-міністр Сербії Александр Вучіч 22 лютого у Лондоні.

За його словами, Сербія ще сподівається вступити в ЄС після початку офіційні переговори про вступ у минулому році.

Але блок «втратив свою магічну силу» для балканських країн, додав Вучіч.

«Так, ми всі не хочемо приєднатися, але це вже не мрія, це було в минулому», – сказав сербський прем’єр.

Вучіч також сказав, що Балкани розчаровані загрозою виходу давнього члена ЄС Великобританії із союзу.

«Коли ми бачимо, що у Великобританії принаймні, 50% людей кажуть, що хочуть вийти, це впливає на громадськість», – сказав він.

Попри меншу, ніж раніше привабливість ЄС, вступ до спільноти залишається «розумним кроком» для Сербії, зазначив Вучіч.

«Я сказав відкрито, що ЄС не настільки привабливий, як це було раніше, але ми раціональні люди і знаємо, що це краще для нашої країни», – сказав сербський прем’єр, додавши, що для вступу в ЄС Сербія не готова відмовлятися від тісних зв’язків з Росією попри застосовані до неї економічні санкції.

Балканські країни опинилися в центрі європейської кризи з мігрантами: сотні тисяч людей, утікаючи від війни та злиднів на Близькому Сході, рухалися через Балкани з надією знайти прихисток в ЄС. Так званий «балканський маршрут» для мігрантів з Сирії, Іраку, Афганістану та інших країн проходить через Македонію, Сербію та Хорватію.

Серед сусідів Сербії на Балканах Болгарія, Румунія та Хорватія вже є членами ЄС. Країни, які з Сербією також сподіваються приєднатися – Македонія, Чорногорія, Албанія, Боснія, Косово і Туреччина.

Як припускають експерти, відмова Белграда визнати незалежність його колишньої провінції Косово, найімовірніше, стане перешкодою для вступу в ЄС.

XS
SM
MD
LG