Доступність посилання

ТОП новини

Австрія і її балканські сусіди домовились посилити контроль на кордонах, закриття яких не виключене


Австрія і її балканські сусіди домовилися посилити прикордонний контроль і попередили, що не виключають повного закриття своїх кордонів.

На зустрічі у Відні 24 лютого міністри країн-членів ЄС Австрії, Словенії, Хорватії та Болгарії, разом з балканськими Албанією, Боснією та Герцоговиною, Косовим, Македонією, Чорногорією і Сербією оприлюднили заяву про те, що «неможливо приймати необмежену кількість мігрантів і прохачів притулку». Як йдеться в документі, мають бути встановлені обмеження в інтересах «внутрішньої безпеки» і «соціальної згуртованості».

«Міграційний потік за маршрутом Західних Балкан має бути істотно зменшений», – йдеться в документі з 19 пунктів про способи обмеження потоку мігрантів, відмові у в'їзді мігрантам, які не потребують міжнародного захисту, особам без подорожніх документів, з підробленими документами або мігрантам, які неправдиво повідомляють про свою національність.

Документ закликає до єдиних стандартів реєстрації та внесення даних про «реальних» прохачів притулку і закликає всі країни ЄС відмовляти у в'їзді тим, хто не відповідає вимогам в’їзду.

Нещодавно Австрія обмежила кількість прохачів притулку, яких вона приймає щодня на своїх кордонах, до 80 осіб. Також влада заявила, що обмежуватиме число біженців, які проходять через її територію.

«Ми повинні знизити потік мігрантів вже зараз, тому що питання біженців може стати питанням виживання для Європейського Союзу», – сказала міністр внутрішніх справ Австрії Йоханна Мікл-Лейтнер.

Водночас Австрія висловилась на користь спільного для ЄС вирішення проблеми мігрантів і вжиття заходів для зупинки цього потоку.

Спільну декларацію мають представити на засіданні міністрів внутрішніх справ та юстиції ЄС 25 лютого в Брюсселі. Обмеження на рух мігрантів в Балканському регіоні можуть провалити вересневий план ЄС про розміщення 160 тисяч людей у країнах Євросоюзу відповідно до обов'язкових квот.

XS
SM
MD
LG