Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську мітингували на захист шпиталю, де лікують військових


У Дніпропетровську вийшли на акцію захисту військового шпиталю (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

У Дніпропетровську, під стінами базового військового шпиталю, де лікують бійців, що брали участь у військових діях на сході України, відбулась акція протесту проти призупинення повернення шпиталю в державну власність. У ній взяли участь десятки людей – волонтери, демобілізовані бійці, небайдужі дніпропетровці. У руках вони тримали плакати з написами: «Шпиталь наш!», «Не віддамо військовий шпиталь країні – агресору!».

За словами координатора акції, волонтерки Людмили Кострюкової, через «оборудку 8-річної давнини» майно Дніпропетровського військового шпиталю і територія в чотири гектари кілька років перебували під заставою в російського банку, однак в судах було доведене право власності держави. Учасників акції обурило те, що наразі ж Вищий господарський суд України скасував рішення про повернення медичного закладу державі й передав справу на перегляд до суду нижчої інстанції.

Активісти Дніпропетровська почали збір підписів під петицією до президента України Петра Порошенка, якого вони хочуть закликати допомогти відстояти шпиталь.

Водночас заступник начальника шпиталю Сергій Бачинський поінформував, що заклад готується відстоювати свою належність державі в судах. За час проведення АТО через цю медичну установу пройшло кілька тисяч поранених та хворих бійців.

У червні 2015 року стало відомо, що комплекс військового шпиталю у Дніпропетровську, який через оборудки зі власністю потрапив до рук російського банку, повертається у державну власність. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Дніпропетровської області – суд задовольнив позов, поданий Фондом держмайна України спільно з Міністерством оборони.

До того майно Дніпропетровського військового шпиталю кілька років перебувало під заставою в російського банку.

2007 року профільне міністерство уклало угоду з приватною фірмою про спорудження нового сучасного шпиталю у віддаленому районі Дніпропетровська, натомість фірма забирала собі землю й споруди чинного шпиталю практично в центрі міста. Однак ніякого нового лікувального закладу «інвестор» не збудував, а перепродав майно іншій приватній фірмі й заклав у ПАТ «ВТБ Банк». Кілька років юристи намагалися через суди визнати оборудки зі шпиталем недійсними й повернути комплекс у державну власність.

Водночас у банку заявляли, що ще 2010 року банк змушений був ініціювати процедуру зі стягнення заставного майна, однак потім процес призупинили.

Дніпропетровський військовий шпиталь – базовий медичний заклад лікування поранених на сході України бійців.

XS
SM
MD
LG