Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували роковини масових вбивств у Ходжали


У Дніпропетровську в культурному центрі «Менора» в четвер організували вечір пам’яті загиблих під час Ходжалинської трагедії. У залі центру розгорнули міні-інсталяцію з книжками та фотографіями, що розповідають про події 1992 року в Нагірному Карабасі.

Вшанувати загиблих під час конфлікту зібрались представники влади, різних релігійних конфесій, історики, громадські активісти. Учасники прикріпили на груди чорно-червоні жалобні стрічки.

Присутні переглянули документальну стрічку зі свідченнями очевидців подій 24-річної давнини.

«Сьогодні Дніпропетровськ, попри свою близькість до лінії сучасного конфлікту на сході країни, всіма зусиллями береже мир. Місто було й залишається багатонаціональним і поліконфесійним. Тут люди завжди можуть жити дружно і знаходити між собою спільну мову», – наголошували учасники зібрання.

Ходжали – це місто в 9 кілометрах від адміністративного центру Нагірного Карабаху Степанакерта. У період вірмено-азербайджанського збройного конфлікту в ньому проживали, за деякими даними, від двох до шести тисяч осіб.

Події кінця лютого 1992 називають найжорстокішою сторінкою карабаської війни. Тільки за офіційними даними в результаті збройних дій протягом декількох днів загинули близько шестисот осіб, майже чотириста отримали поранення, тисячі людей залишилися без даху над головою.

Азербайджан і Вірменія звинувачують один одного у тих подіях.

Дві країни ворогують понад 25 років через Нагірний Карабах, етнічний вірменський анклав в Азербайджані.

Близько 30 тисяч людей загинули у війні за контроль над цією територією в 1990-х роках. Нагірний Карабах не підтримує офіційних відносин із владою в Баку, ведучи після війни свої справи за військової та фінансової підтримки Вірменії.

Кроки з досягнення постійного врегулювання досі не дали результатів, попри зусилля Франції, Росії та США.

XS
SM
MD
LG