Доступність посилання

ТОП новини

Силуанов: Росія чекає «адекватних пропозицій» України щодо боргу


Антон Силуанов
Антон Силуанов

Росія, як і раніше, готова обговорювати з Україною реструктуризацію боргу в три мільярди доларів, попри подання позову до суду, але хоче «адекватних пропозицій», заявив глава Мінфіну Росії Антон Силуанов.

«Якщо говорити про реструктуризацію, то можемо говорити тільки про умови кращі, ніж у комерційних кредиторів. На жаль, наші колеги не надали нам адекватних пропозицій», – сказав він.

17 лютого Силуанов повідомив, що Росія звернулася до Високого суду Лондона з позовом про стягнення з України боргу в розмірі трьох мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні минулого року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 мільярди доларів, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Голова українського уряду заявив, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Міжнародний валютний фонд визнав цей борг офіційним боргом України, але це рішення стосується тільки цілей політики МВФ стосовно простроченої заборгованості перед офіційними кредиторами за двосторонніми угодами.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

XS
SM
MD
LG