Доступність посилання

ТОП новини

Польські депутати закликали міністра культури дофінансувати фільм «Волинь»


Депутати польського Сейму з фракції «Кукіз 15» хочуть з’ясувати, хто чинить тиск на меценатів, які фінансували створення художнього фільму «Волинь». Про це вони заявили 26 лютого в польському парламенті, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Депутат Томаш Жимковський повідомив, що звернувся із відповідним запитом до міністра культури Польщі Пьотра Глінського. За словами політика, його інціатива – це відповідь на заклик Войцеха Смаржовського, режисера художнього фільму «Волинь». Жимковський нагадав, що режисер звернувся до польської громадськості з проханням знайти кошти для завершення кінострічки. Для того, щоб закінчити роботу над фільмом Смаржовському не вистачає два мільйони злотих, тобто майже 500 тисяч євро. Режисер заявляє, що меценати, які раніше фінансували створення «Волині», тепер відмовляються від надання такої допомоги. Він припускає, що хтось чинить на них тиск, тому що фільм начебто може погіршити польсько-українські відносини.

Депутат також заявив, що створення кінострічки міг би дофінансувати Польський інститут кіномистецтва. «Польське суспільство чекає на цей фільм, тому що в польській післявоєнній кінематографії був лише один фільм пов’язаний з геноцодим польського населення в східній Галичині та на Волині – «Кулеметник Калень», знятий у 1961 році», – заявив Жимковський.

Зі свого боку, депутат Адам Андрушкєвіч переконаний, що фільм «Волинь» потрібен не тільки полякам, але й українцям з огляду на взаємини двох народів. «Вважаємо, що ці відносини можна будувати тільки на історичній правді, бо якщо ми до кінця не розрахуємося зі справами, які нас колись поділили, то, на жаль, ця рана завше буде кривавити і кожної миті може вибухнути у закордонній політиці», – зазначив депутат із фракції «Кукіз 15».

Сюжет фільму «Волинь» критично сприйняла українська спільнота в Польщі, яка вважає, що кінострічка негативно вплине на відносини двох сусідніх держав. На думку Петра Тими, голови Об’єднання українців Польщі, фільм Войцеха Смаржовського зміцнюватиме негативний стереотип українця серед поляків, оскільки зосереджується на показі насильства і знущань. За його словами, у «Волині» є епізод дуже схожий на сцену з комуністичної пропагандистської кінострічки «Кулеметник Калень», в якій вояки УПА відрубують голови полякам.

XS
SM
MD
LG