Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: до анексії Криму Росія готувалася від 1991 року


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявляє, що до анексії українського Криму Росія ретельно готувалася від 1991 року.

«Анексія не була раптовою. До захоплення Криму Росія ретельно готувалася з 1991-го. Протягом перших двадцяти років українська влада цю загрозу усвідомлювала, але недооцінювала. А люди, які стали біля державного керма у 2010 році, як справжня п’ята колона, всіляко сприяли росіянам у підготовці до захоплення Криму, насамперед руйнуючи оборонну інфраструктуру всієї України. І насамперед на них лежить відповідальність за тимчасову втрату Криму та Севастополя», – наголосив Порошенко у зверненні.

Він наголосив, що Україна не визнає і ніколи не визнає де-юре російськими громадянами тих жителів півострова, які отримали російські паспорти.

«У Криму не живуть громадяни Росії, він населений винятково громадянами України, там наші люди живуть на нашій території, яка лише тимчасово окупована», – додав Порошенко.

Реакції російської сторони щодо цієї заяви Порошенка наразі немає.

Напередодні головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило дані, які зафіксували територіальні претензії Російської Федерації до України з 1992 року.

У лютому 2014 року невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли над будівлями російський прапор. Крім того, «зелені чоловічки», яких також називали «ввічливими людьми», блокували українські військові частини.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Пізніше президент Росії Володимир Путін зізнався, що «зелені чоловічки» – російські військові.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG