Доступність посилання

ТОП новини

Іран: Роугані закликав до співпраці усіх обраних на парламентських виборах політиків


Президент Ірану Хасан Роугані голосує на виборах до парламенту і Ради експертів, 26 лютого 2016 року
Президент Ірану Хасан Роугані голосує на виборах до парламенту і Ради експертів, 26 лютого 2016 року

Президент Ірану Хасан Роугані і його союзники-реформатори здобули переконливу перемогу над суперниками-консерваторами в ході виборів, що відбулися в країні 26 лютого. За попередніми даними голосування, противники чинного іранського президента втрачають свої позиції у 290-місному парламенті та Раді експертів, яка обирає верховного лідера Ірану.

Хасан Роугані та колишній президент Алі Акбар Хашемі Рафсанджані продовжують утримувати лідерські позиції в Тегерані в перебігу підрахунку голосів виборців. Очікується, що з іранської столиці до Ради експертів делегують 16 кандидатів.

У заяві, опублікованій після оприлюднення попередніх результатів, Роугані заявив, що його уряд буде співпрацювати з будь-яким, хто був обраний під час голосування.

«Змагання закінчилося. Настав час відкрити нову главу в економічному розвитку Ірану, базуючись на внутрішніх здібностях та міжнародних можливостях», – сказав Роугані в заяві, поширеній урядовим інформагентством IRNA.

Зі свого боку, Рафсанджані закликав до єдності і співпраці між різними фракціями.

Клірик-консерватор Ахмад Джаннаті, який очолює Раду вартових конституції, вибув з десятки кандидатів у виборчих перегонах, зайнявши 11-у позицію.

Реформісти раніше закликали іранців проголосувати за коаліцію на чолі з Роугані і поміркованих кандидатів, щоб не допустити переобрання до Ради експертів Джаннаті та двох інших ультра-консерваторів Мохаммада Ядзі (нинішнього голову Ради) та Мохаммада Такі Месбаха-Язді. За попередніми даними аятола Язді зайняв 15-ту позицію, а Месбах-Язді взагалі може втратити своє місце в Раді.

За попередніми результатами, в Тегерані кандидати-реформісти отримують 29 місць у парламенті з 30-ти, зарезервованих для столиці.

У списку лідерів голосування серед реформістів є колишній віце-президент Ірану Мохаммад Реза Ареф. Екс-спікер парламенту, консерватор Голамалі Хаддад Адель – сьомий.

Колишній реформістський депутат, який нині проживає у Франції, Алі Мазруі сказав іранській службі Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода – Радіо Фарда, що вигляд майбутнього парламенту Ірану, ймовірно, відрізнятиметься від нинішнього, де чільне місце посідають консерватори.

«Думаю, що парламент буде відносно поміркованим. Уряд може мати більшу підтримку в парламенті», – додав він.

За попередніми даними, щонайменше 5 жінок проходять до парламенту Ірану, і їхня кількість може зрости з оприлюдненням остаточних результатів.

Перші офіційні результати голосування стануть відомі не раніше неділі.

XS
SM
MD
LG