Доступність посилання

ТОП новини

Україна може не отримати візові преференції в одному пакеті з Грузією – Кучухідзе


©Shutterstock
©Shutterstock

Україні, найімовірніше, не вдасться отримати преференції щодо безвізового режиму в одному пакеті з Грузією. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

«Враховуючи індекс лібералізації візового режиму 2015 року, то за тими показниками виконання всіх вимог за чотирма блоками Грузія мала більш як 9 балів з 10 максимальних. В України ж було 7–8 балів. Тобто є велика ймовірність того, що в пакеті з Грузією нам не вдасться отримати преференції щодо безвізового режиму», – зазначив Кучухідзе.

За його словами, вимоги до України щодо безвізового режиму з ЄС збігаються з тими, які озвучував раніше голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський: щодо роботи Нацагентства з питань запобігання корупції та закону про електронні декларації статків.

«Наразі є конкретні дві вимоги: це внесення змін до законодавства щодо електронного декларування і що Національне агентство з питань запобігання корупції має запрацювати до кінця квітня», – сказав Кучухідзе.

У грудні Єврокомісія заявила, що Україна і Грузія виконали необхідні для отримання безвізового режиму вимоги. Однак джерела у Брюсселі нещодавно повідомили, що комісія готова запропонувати безвізовий режим Грузії, але може відкласти таке рішення щодо України. Серед причин вказували недостатні зусилля в боротьбі з корупцією. Представники Єврокомісії, втім, не виключили, що ситуація для України може змінитися після рішення квітневого референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію Україна – ЄС.

Безвізовий режим для України можуть не розглянути одночасно з питанням щодо Грузії, яке Єврокомісія, ймовірно, внесе на розгляд Ради ЄС вже цього тижня.

Рішення щодо надання безвізового режиму поїздок до Євросоюзу має бути схвалене Європейським парламентом і 28 країнами-членами ЄС.

XS
SM
MD
LG