Доступність посилання

ТОП новини

Росія не виконала жодного з зобов’язань мінських угод – Єльченко


Володимир Єльченко, архівне фото
Володимир Єльченко, архівне фото

Постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко заявив, що Росія не виконала жодного зі своїх зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання в частині сходу України.

Це підтверджує багато фактів, сказав він, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН.

За словами Єльченка, які наводить агентство «УНІАН», «протягом двох років агресії армія чисельністю в 40 тисяч осіб була сформована на Донбасі, вона фінансується, оснащується і підтримується Росією, командування здійснюється російськими офіцерами». «Ця армія отримала складне сучасне російське озброєння, у мене є дуже довгий список зброї, яке не виробляється в Україні і ніколи не буде вироблятися, і ця зброя ж не з космосу скидається (бойовикам на Донбас)», – додав він.

Представник України нагадав, що Київ пропонував розгорнути в окупованій частині Донбасу миротворчу операцію ООН (проти якої виступає Росія), і додав, що ефективним засобом встановити мир у регіоні може бути також зміцнення можливостей Організації з безпеки і співпраці в Європі й її посилення за рахунок спеціальної поліційної місії під егідою ОБСЄ.

«Ми вважаємо, що неконтрольований сегмент російсько-українського кордону робить лише обмеженим вплив міжнародних заходів, оскільки збройні угруповання, які отримують зброю, можуть прибувати з Росії», – додав він.

Володимир Єльченко також нагадав і про Крим, наголосивши, що «рішуче міжнародне засудження підкреслює, що питання незаконно окупованого півострова залишається на порядку денному, що б про це не говорила Росія».

«Я переконаний, що міжнародні рамки для вирішення «кримського питання» будуть створені рано чи пізно, оскільки це єдиний спосіб повною мірою виконати положення міжнародного права, відновлення і повагу фундаментальних норм і принципів нашого мирного співіснування і співробітництва, і прагнення до належного здійснення їх в інтересах і ООН, і ОБСЄ», – сказав представник України в ООН.

На засіданні Ради безпеки виступав, серед інших, і постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін, який традиційно звинуватив Україну в невиконанні низки визначальних пунктів мінських домовленостей, заявивши, що Київ не бажає шукати рішення на шляхах відкритого діалогу з регіонами, бо «порядок денний там дозволили диктувати радикалам».

А чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив глибоке занепокоєння з приводу того, що на сході України тривають порушення режиму припинення вогню, і закликав і Київ, і Москву дотримуватися зобов’язань за мінськими домовленостями, назвавши виконання цих угод єдиним шляхом до політичного вирішення в Україні.

За його словами, міністри закордонних справ Німеччини, Франції, України і Росії зустрінуться 3 березня в Парижі в так званому «нормандському форматі» в черговому намаганні досягти поступу в питаннях безпеки, а також місцевих виборів в окупованій частині Донбасу.

Засідання Ради безпеки ООН було присвячене виступові чинного голови ОБСЄ, але значну частину його зайняло обговорення становища в Україні внаслідок агресії Росії.

XS
SM
MD
LG