Доступність посилання

ТОП новини

Держслужбовці повинні утримуватися від публічної критики органів державної влади – уряд


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Державні службовці повинні утримуватися від публічної критики органів державної влади і їх посадових осіб. Про це йдеться в урядовій постанові №65 «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців» від 11 лютого, оприлюдненій на урядовому порталі 1 березня.

У постанові зазначається, що держслужбовці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, а саме: служіння державі і суспільству, доброчесності, лояльності, політичної нейтральності.

Відповідно до документа, політична нейтральність, серед іншого, передбачає недопущення впливу політичних інтересів на дії та рішення державного службовця. Принцип прозорості передбачає для державних службовців першої та другої категорії: ведення обліку телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками політичних партій, народними депутатами України, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови та зустрічі у порядку, встановленому законодавством про доступ до публічної інформації; ведення обліку фактів використання транспортних засобів, майна, інших матеріальних та нематеріальних активів, наданих за рахунок фізичних чи юридичних осіб у службових цілях.

За порушення цих правил державні службовці несуть дисциплінарну відповідальність.

Раніше Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження Кодексу етичної поведінки державного службовця та внесення до Верховної Ради Кодексу доброчесності політичного діяча.

XS
SM
MD
LG