Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська вимагає розслідувати застосування сили до затриманого СБУ Краснова


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська підтверджує наявність тілесних ушкоджень у лідера громадської організації «Цивільний корпус Азов – Крим» Станіслава Краснова, якого затримала СБУ, звинувачуючи його в незаконному зберіганні зброї і боєприпасів. У зв’язку з цим омбудсмен вимагає від прокуратури розслідувати заяви про застосування насильства до Краснова. Про це Лутковська сказав в ефірі телеканалу «112 Україна».

«На підставі інформації зі ЗМІ було відкрито провадження про побиття пана Краснова. У зв’язку із заявами про побиття представники Уповноваженого з прав людини побували в ізоляторі СБУ. Дійсно, були зафіксовані тілесні ушкодження. Оскільки питання розслідування законності чи незаконності цих тілесних ушкоджень – це питання до прокуратури, відповідно, всі матеріали, вся інформація про їхній медичний стан в той день, а також їхні фотографії були відправлені до прокуратури з проханням провести розслідування законності чи незаконності застосування сили стосовно пана Краснова і до дівчини, яка була разом з ним», – сказала Лутковська.

Кримчанин Станіслав Краснов очолює «Цивільний корпус «Азов – Крим», який брав активну участь в акції блокади Криму, що стартувала 20 вересня 2015 року. Активісти вимагали припинення всіх поставок в окупований Росією Крим.

Інформація про затримання Краснова з’явилася 28 лютого. У Службі безпеки України пізніше заявили, що підозрюють Краснова в підготовці замаху на одного з лідерів громадянської блокади Криму за завданням російських спецслужб. Також керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук заявив, що Краснов передав російським спецслужбам списки військових полку «Азов».

У громадській організації всі звинувачення щодо Краснова спростовують і вважають сфальсифікованими. Краснов заявив, що протягом кількох годин його утримували і били, погрожували вбивством, били також і Оксану Шелест, затриману з ним.

XS
SM
MD
LG